Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Beschadigd 'Who's afraid of Red, Yellow and Blue' overgeschilderd

19 september 2013, 11.49 uur · Aangepast 21 september 2013, 17.00 uur

Het rode vlak op het beschadigde schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue is in zijn geheel met een nieuwe laag rode acrylverf overgeschilderd.

Dat meldt de Volkskrant, die het onderzoeksrapport in handen heeft. De nieuwe laag verschilde 'qua pigmentsamenstelling en qua bindmiddel' van de verf die schilder Barnett Newman gebruikte, schrijft de krant. 

Ook bracht de Amerikaanse restaurator Daniel Goldreyer over de rode verf nog twee vernislagen aan en heeft hij een deel van de gele strook overgeschilderd met een andere verfsoort.

Kunstcriticus en journalist stapte naar de rechter Jhim Lamoree, omdat hij de rapporten van de gemeente niet kreeg. De Raad van State bepaalde dat de gemeente binnen zes weken twee rapporten openbaar moest maken over de restauratie van het schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue III. 

Lamoree laat aan AT5 weten dat deel 2 en 3 van de onderzoeksrapporten nog ontbreken. Het is nog onduidelijk wanneer Amsterdam deze delen openbaar maakt. ''Er ontbreekt nog informatie. Er komt vast nog nieuwe informatie naar boven'', aldus Lamoree.

Het schilderij werd in 1986 ernstig toegetakeld met een mes in het Stedelijk Museum. Het werd verscheept naar New York voor restauratie maar volgens kunstkenners kwam het in slechtere staat terug dan dat het erheen ging. Restaurator Goldreyer zou met een verfroller gewone huis-tuin-en-keukenverf op het doek hebben gesmeerd. De gemeente Amsterdam liet het doek onderzoeken en spande een rechtszaak aan tegen Goldreyer.