Start van hoofdcontent

Politiek

nl

College schrijft brief aan Rusland voor activiste Faiza

2 oktober 2013, 16.20 uur · Aangepast 20 oktober 2013, 23.41 uur

Burgemeester Van der Laan heeft gezegd dat er 'op het hoogste niveau diplomatieke actie wordt ondernomen' om een vrijlating van de Amsterdamse activist Faiza Oulahsen te bewerkstelligen.

'Namen het college is er een brief geschreven met daarin het verzoek tot vrijlating', zei de burgemeester tijdens de raadsvergadering woensdag. GroenLinks drong in de vergadering aan op een statement van Van der Laan. 

'Oulahsen is een gerespecteerde, jonge en intelligente inwoonster van Amsterdam', schrijft de burgemeester. 'Ze is begaan met het milieu, internationale samenwerking en sociale kwesties en is actief geweest bij organisaties op dit terrein, zoals GroenLinks, de vakbond en meer recentelijk Greenpeace.'

Oulahsen was twee weken geleden aan boord van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise toen deze werk geënterd door de Russische kustwacht. Dat gebeurde een dag na een actie bij een boorplatform van Gazprom in de buurt van Nova Zembla. Gazprom en Shell willen in het poolgebied naar olie boren.

Zij en 29 anderen werden opgepakt en vastgezet in Moermansk en aangeklaagd voor piraterij. Vanavond een interview met een goede vriendin van Faiza in het AT5 Nieuws.