Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raadsvragen over hoog percentage zwartrijders in metro

6 november 2013, 13.03 uur · Aangepast 8 januari 2014, 20.55 uur · Foto: N. Van Pinxteren

Het CDA in de gemeenteraad stelt vragen aan het college van B en W over het hoge percentage zwartrijders dat vorige week werd betrapt bij een grote metrocontrole in Zuidoost.

Bij de controle op diverse stations in Zuidoost werden vorige week zo'n zeshonderd reizigers gecontroleerd. 65 van hen bleken te reizen zonder geldig vervoersbewijs, ruim tien procent dus. 

Dit hoge percentage is opvallend, omdat het GVB enkele maanden geleden nog meldde dat, sinds de invoering van de ov-chipkaart, het percentage zwartrijders in het Amsterdamse openbaar vervoer is gedaald naar zo'n twee procent. 

Maatregelen?
Het CDA wil nu weten waarom het percentage zwartrijders in de metro in Zuidoost zo hoog uitvalt en of er aanwijzingen zijn dat dit in andere delen van de stad ook het geval is. Ook is de partij benieuwd of er meer controles komen of dat het college op een andere manier van plan is het aantal zwartrijders terug te dringen. 

Three strikes you're out
Verder pleit het CDA voor een three strikes you're out-principe. 'Bij herhaaldelijk zwartrijden –binnen een jaar drie keer gepakt- een ov-verbod voor een half jaar. Dat lijkt de CDA fractie niet meer dan terecht', stelt de partij.