Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie verwachtte geweld Celtic-fans niet

29 november 2013, 19.27 uur · Aangepast 30 november 2013, 21.36 uur · Foto: Jos van Zetten

De Amsterdamse politie had de 'uitdagende houding en het geweld' van de fans van de Schotse voetbalclub Celtic niet verwacht.

Het geweld 'past ook niet bij de goede reputatie van deze supporters'. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van de politie.

De politie heeft onderzocht wat er precies is gebeurd rond de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Celtic op 6 november. Toen braken rellen uit op en rond de Dam. Er werden in totaal 45 mensen opgepakt, onder wie 28 Celtic-fans. De Schotse supporters klagen dat de Amsterdamse agenten te gewelddadig waren.

Hit-and-run
Volgens het rapport zaten de Celtic-fans op de wedstrijddag vooral op de Dam en de Ajacieden in het Wallengebied. De Ajax-fans maakten zich de hele dag schuldig aan snelle aanvallen op de Schotten. De politie noemt dat hit-and-run acties. Met de Celtic-aanhangers had de politie juist geen problemen, 'ondanks het excessieve alcoholgebruik'.

Vlag
De vlam sloeg in de pan toen drie Ajacieden een vlag van de Schotten stalen. Ze worden opgepakt, maar de Celtic-supporters keerden zich tegen de politie. Binnen enkele minuten kregen de agenten te maken met aan de ene kant 'de dreiging van de zoveelste hit-and-run actie van Ajacieden' en aan de andere kant met 'gericht zwaar geweld (gericht gooien met flessen, blikjes, zwaar vuurwerk enz.) en de reële dreiging van een groepsgewijze aanval vanuit de Celtic-supporters'.