Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Verkoper Mein Kampf verhoord: 'Ik wil me niet verdedigen'

14 januari 2014, 18.33 uur · Aangepast 16 januari 2014, 18.45 uur

Michiel van Eyck, de antiquair die het boek Mein Kampf verkoopt , is vandaag op het politiebureau verhoord door de recherche.

Van Eyck werd onder meer ondervraagd over zijn motivatie om het boek, dat niet verkocht mag worden, te verkopen. Vorig jaar oktober raakte de antiquair in opspraak toen het NRC de verkoop van het boek meldde. Hierop deed Federatief Joods Nederland aangifte tegen hem. 

'Ik ben ongeveer een uur ondervraagd', vertelt Van Eyck. 'Waarom ik het verkoop, hoe vaak, aan wie, dat soort dingen. Maar ik wil me niet verdedigen, ik wil dat dit traject doorgaat en dat deze zaak voor de rechter komt. Ik schaam me er niet voor. Het lijkt me namelijk duidelijk dat ik in deze context niet bezig ben met haat zaaien', stelt hij.

'Ik verkoop namelijk niet alleen Mein Kampf, maar ook het dagboek van Anne Frank, beelden van Churchill en Lenin, eigenlijk alles wat historische relevantie heeft. Net als dit boek', aldus Van Eyck. De antiquair verkoopt overigens geen nieuwe exemplaren, hier is hij fel op tegen. 'Maar ik hoop van harte dat deze zaak voor de rechter komt, of dat de politiek zich er over uitspreekt. Het is in 2014 toch totaal uit de tijd om een boek te verbieden?'