Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Advocaat mag niet betaald worden met Bitcoins'

16 januari 2014, 10.38 uur · Aangepast 18 januari 2014, 10.45 uur

Een advocaat betalen met Bitcoins zit er voorlopig niet in.

De Deken van de Amsterdamse orde van Advocaten zegt vandaag tegen BNR dat het niet de bedoeling is dat advocaten met de digitale munt betaald worden. 'Er is een verordening die voor alle advocaten geldt', zegt Deken Pieter van Regteren Altena. 'Het is een verordening die door advocaten is opgesteld en waar alle advocaten zich ook aan moeten houden. Daarin is een strikte regeling opgenomen over het doen en ontvangen van betalingen. In die verordening staat dat het in beginsel alleen giraal mag. Er is één uitzondering: contant. Maar dat is zeer beperkt'.

Peter Plasman, die vorige week aangaf Bitcoin te accepteren als betaalmiddel, stelt echter dat Bitcoin al een giraal betalingssysteem is. 'Ik doe een declaratie uitgaan en als een cliënt die declaratie op mijn kantoor wil betalen in Bitcoins, komt 'ie op mijn kantoor. Vervolgens vindt er een transactie plaats, die tot gevolg heeft dat het verschuldigde bedrag op mijn bankrekening wordt bijgeschreven. Dus ik ontvang de betaling giraal', aldus Plasman.

UPDATE: 
In een reactie stelt Plasman dat de tuchtrechter wat hem betreft een uitspraak mag doen over de kwestie. Overigens heeft de strafpleiter nog geen betalingen ontvangen in Bitcoins.