Politiek

NL
V

'D66, VVD, SP en GroenLinks moeten college vormen'

19 mei 2014, 18.00 uur · Aangepast 20 mei 2014, 17.38 uur

Het nieuwe college moet gevormd worden door D66, VVD, SP en GroenLinks. Dat is het advies van de verkenners Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart.

Van Boxtel en Vliegenthart voerden de afgelopen dagen gesprekken met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad. De voorgestelde coalitie lijkt de verkenners het meest in de rede te liggen.

Dit omdat de eerste voorkeur van D66 en VVD enerzijds (zij hebben beide een voorkeur voor een college van D66, VVD en SP) en de SP en GroenLinks anderzijds (zij hebben een voorkeur voor een college van D66, SP en GroenLinks, zo zeggen ze. Verder stellen ze vast dat geen van de vier partijen blokkades heeft gelegd op deze coalitie. 

Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is er nog altijd geen nieuw stadsbestuur. D66 en GroenLinks en VVD stonden aanvankelijk aan de basis van de nieuwe coalitie, maar de onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks zich terugtrok. Die partij van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink vond de standpunten te ver uit elkaar liggen.