Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onrust bij Zwarte Pieten-rechtszaak

22 mei 2014, 14.04 uur · Aangepast 24 mei 2014, 14.15 uur

Het publiek bij de rechtszaak over de intocht van Sinterklaas is bij vlagen nogal onrustig. De rechter moest al ingrijpen om de rust te bewaren.

Tegenstanders van het fenomeen Zwarte Piet willen van de rechter weten of de intocht afgelopen jaar wel door had mogen gaan. In de bodemprocedure hopen de tegenstanders dat de rechter eindelijk uitspreekt dat Zwarte Piet discriminerend is.

'Op een dag gaat het goed grondig mis', zei een van de bezwaarmakers vanochtend in de rechtbank. De bezwaarmakers laten naar eigen zeggen de zaak vallen als Zwarte Piet volgend jaar blond haar en blauwe ogen heeft.

Rechter oogst weinig sympathie, onrust bij publiek en roept op rustig te blijven. Maar snapt dat de zaak veel emoties oproept #zwartepiet

— Edwin vd Berg/NOS (@EdwinvdBergNOS) May 22, 2014

Gelach
Verslaggever Ronald Olsthoorn volgt de zaak voor AT5. Hij laat weten dat er gelachen wordt als de rechter vraagt of 'de bezwaren wegvallen als uit historisch onderzoek blijkt dat Piet zwart is vanwege de schoorsteen' 

Publiek lacht rechter uit als ze vraagt of bezwaren wegvallen als uit historisch onderzoek blijkt dat piet zwart is vanwege de schoorsteen.

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) May 22, 2014

Rechter maant tot stilte. Kan advocaat gemeente niet verstaan. #ZwartePiet

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) May 22, 2014

Op 3 juli doet de rechter uitspraak in de zaak.

Jos van Zetten