Start van hoofdcontent

Stad

nl

Barricades opgeworpen tegen ontruiming Valreep

16 juni 2014, 10.27 uur · Aangepast 17 juni 2014, 03.11 uur · Foto: jan

Rond het gekraakte oud-dierenasiel De Valreep in Oost zijn barricades opgeworpen om een ontruiming te voorkomen.

Volgens een woordvoerder van de krakers die het gebouw tweeënhalf jaar geleden betrokken kan er ieder moment ontruimd worden en zijn er daarom versperringen opgeworpen. 'Als de Gemeente Amsterdam denkt dat de politie hier de laatste echte vrijplaats van Amsterdam kan ontruimen, dan hebben ze het goed mis', stelt een van de krakers. 

Stadsdeel Oost stond de krakers enkele jaren geleden toe om in het pand te blijven zolang er geen concrete plannen waren voor het gebied. De krakers knapten het pand op en maakten er een buurtcentrum van. Nu het naastgelegen winkelgebied Oostpoort klaar is, wil het stadsdeel het pand terug.

Een gang naar de rechter volgde. Die oordeelde onlangs dat het pand ontruimd mag worden, omdat de krakers 'onvoldoende aannemelijk konden maken dat ontruiming zou leiden tot langdurige leegstand, zonder uitzicht op verandering'. 

Ontruiming
De krakers moeten het pand aan de  Polderweg uiterlijk 21 juni verlaten. Of er daadwerkelijk plannen zijn om op korte termijn tot ontruiming over te gaan is nog niet bekend.