Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hof heropent onderzoek na vernietiging bewijsmateriaal

24 juli 2014, 14.09 uur · Aangepast 24 juli 2014, 20.24 uur · Foto: MokumGraaf

Er komt nieuw onderzoek in de zaak waarin verreweg het belangrijkste bewijsmateriaal werd vernietigd door het Openbaar Ministerie (OM).

Het gaat om het hoger beroep tegen een 25-jarige verdachte die volgens het OM eind 2011 de Aldi aan de Baarsjesweg probeerde te overvallen. Zijn bloed werd op een moker gevonden die lijkt te zijn gebruikt bij de poging. Door een match in de dna-databank kwam zijn naam toen naar voren.

De verdachte ontkent echter schuldig te zijn en zegt dat zijn bloed op een ander moment, op een andere manier op de moker terecht moet zijn gekomen. Op de plek waar de moker werd gevonden snoof hij bijvoorbeeld weleens cocaïne en dat leidde volgens hem regelmatig tot een bloedneus.

NFI
In het hoger beroep wilde de advocaat van de verdachte opnieuw onderzoek doen naar de moker. Die bleek echter te zijn vernietigd door het OM. Bovendien bleken er ook geen foto's te zijn genomen van het bewijsstuk waarop het bloed te zien is.

Deze week zou er uitspraak komen in het hoger beroep, maar het gerechtshof besluit nu om het onderzoek te heropenen. Het hof wil dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opnieuw het dna-materiaal onderzoekt dat na de overval aangetroffen werd op de moker. Het NFI moet vervolgens antwoord geven of dat dna ook op een ander moment en op indirecte wijze op de moker terecht heeft kunnen komen.