Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Van der Laan: 'Overlijden vluchteling zeer spijtig'

26 augustus 2014, 11.16 uur · Aangepast 30 augustus 2014, 16.29 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan laat via een woordvoerder weten dat het overlijden van vluchteling Naser Galid 'zeer spijtig en verdrietig' is. De man kwam zondag om na een vechtpartij in de Vluchtgarage.

Dat schrijft de Volkskrant. Volgens Van der Laan valt de gemeente het incident niet aan te rekenen. 'Wij kunnen helaas niet voorkomen dat mensen elkaar te lijf gaan in de stad.' Verder geeft de burgemeester aan dat het hier geen officiële opvang betreft, maar een gekraakt pand, waarbinnen de gemeente niet verantwoordelijk is voor de orde en veiligheid.

Van er Laan geeft aan dat de stad gedaan heeft voor de vluchtelingen wat binnen de wet mogelijk is. Het sterfgeval staat donderdag op de agenda van de Raadscommissie voor Algemene Zaken. Van der Laan is bij die vergadering aanwezig. Asielzoekers die niet weg willen of kunnen vertrekken, zorgen voor veel problemen in Europese steden. Zij komen niet in aanmerking voor opvang en leven onder erbarmelijke omstandigheden

Onwenselijke situatie
De bestuurscommissies van Zuidoost en Nieuw-West hebben bij burgemeester Van der Laan aangedrongen op een oplossing voor het vluchtelingenprobleem in de stad. Maandag stuurde Zuidoost een brief aan Van er Laan waarin ze duidelijk maken dat de Vluchtgarage op 1 december ontruimd zal moeten worden. Ook Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter Nieuw-West wil dat burgemeester en staatssecretaris een einde maken aan het probleem.

'Ik ga er niet over, maar wel over de veiligheid en leefbaarheid in het stadsdeel. Wat er nu gebeurt is onwenselijk,' zegt Baâdoud tegen De Telegraaf. Hij doelt daarmee op de groep vluchtelingen die zaterdag een pand kraakten aan de Jan Tooropstraat en het omdoopten tot het 'Vluchtgebouw'. De eigenaar van dat pand heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Islamitisch begrafenis
Het lichaam van Galid wordt naar verwachting dinsdag vrijgegeven door het Nederlands Forensisch Instituut. Dan gaat het naar de Quba-moskee in Noord, waar het ritueel gewassen zal worden. De gemeente draagt de kosten en uitvoering van de islamitische begrafenis.