Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Dagelijks vechtpartijen in de Vluchtgarage'

27 augustus 2014, 12.26 uur · Aangepast 28 augustus 2014, 02.36 uur

Het College voor de Rechten van de Mens bezocht dinsdagochtend de zogenaamde Vluchtgarage en concludeert dat de situatie er uit de hand loopt.

Dit naar aanleiding van de asielzoeker die zondag na een vechtpartij om het leven kwam. In een soortgelijk kraakpand, het zogenaamde Vluchtgebouw, raakte een asielzoeker maandagnacht zwaargewond na een val van de trap.  

Er zijn volgens het College dagelijks vechtpartijen, de elektriciteitsdraden hangen los en is er geen warm water. 'Nederland is verplicht om mensen te helpen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Tot nog toe komt Nederland die verplichting niet echt na', zegt een woordvoerder tegen De Volkskrant. 

De gemeente zegt geen oplossing voor de situatie te hebben. 'Het is een kraak, het is geen officiële opvang. We kunnen niet veel doen. Het is aan het Rijk om een oplossing te vinden.' Van der Laan spreekt er morgen over in de commissie Algemene Zaken op het stadhuis.

In juni zei het College van de Rechten van de Mens al dat de situatie uit de hand dreigde te lopen. 'Voorkom dat er daadwerkelijk mensen sterven.' 

Meer vanavond in het AT5 Nieuws.