Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog Diemen: Gedupeerde bewoners vinden onderdak

5 september 2014, 16.54 uur · Aangepast 8 september 2014, 18.07 uur

Bij een gasexplosie in een flat aan de Beukenhorst in Diemen zijn donderdagmiddag twee mensen om het leven gekomen. In dit liveblog houdt AT5 je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naast twee dodelijke slachtoffers vielen er 15 gewonden. Het gebouw is vrijdagmorgen deels gestut, waarna de zoektocht naar slachtoffers, die donderdagavond werd gestaakt, weer verder kon gaan. Honderden woningen zullen nog geruime tijd ontoegankelijk zijn.

UPDATE 23.19 uur
Alle gedupeerde bewoners hebben voor vannacht onderdak gevonden. Een deel kon terecht bij familie, vrienden of kennissen. De rest is overgebracht naar hotels in de omgeving. Gisternacht sliepen veel bewoners nog in marinecomplex Kattenburg. 

UPDATE 18.13 uur
Klik hier voor een reportage over de in veiligheid gebrachte huisdieren. 

UPDATE 16.21 uur
Van het beschadigde flatgebouw in Diemen zijn 56 woningen voor langere tijd onbewoonbaar. Dat heeft woningcorporatie De Key laten weten. Voor de bewoners wordt 'een passende vervangende woonruimte gezocht'. Tot die tijd overnachten ze in een hotel.

Bewoners van andere 48 woningen kunnen tot dinsdag niet naar hun appartementen terug. Van 35 woningen moeten bewoners tot maandag wachten voordat ze kunnen terugkeren. De Key regelt vervangende woonruimte voor deze drie of vier nachten. In het gebouw zijn 54 woningen veilig verklaard. De bewoners hiervan kunnen vrijdag al terugkeren.

UPDATE 14.51 uur
Naast de identiteit van de dodelijke slachtoffers is inmiddels ook bekendgemaakt dat er geen personen meer vermist zijn, zo laat de politie weten. 

UPDATE 14:25 uur
Politie bevestigt identiteit dodelijke slachtoffers. Het gaat om een aannemer en een medewerker van woningcorporatie De Key. 

UPDATE 13.58 uur
Er worden bloemen gelegd bij de rampflat in Diemen

Meer bloemen bij de flat waar twee doden vielen. 'Wat een ramp' staat op het kaartje #explosie pic.twitter.com/vevJE9zVq1

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) September 5, 2014 UPDATE 13:25 uur
Een medewerker van de calamiteitendienst laat weten dat er in de laatste woning die nog doorzocht moest worden géén slachtoffers meer zijn aangetroffen.

UPDATE 13.16 uur Extra AT5 Nieuws vrijdagmiddag



UPDATE 12.42

Voor de duidelijkheid: de gevonden lichamen bij de explosie in Diemen en lagen voor de flat. Zijn gisteren geborgen

— Dennis Kornman (@DennisKornman) September 5, 2014

UPDATE 12.38 uur
Netbeheerder Liander kreeg nog vóór de explosie een melding van het gaslek. Liander alarmeerde niet de brandweer. 'Doorgaans maakt een aannemer een inschatting en waarschuwt als dat nodig is de hulpdiensten', zegt een woordvoerder.

UPDATE 12.08 uur
Van de 100 woningen die nu nog niet toegankelijk zijn, zijn er 40 zeer zwaar beschadigd.

De bewoners staan te wachten tot ze naar binnen mogen om hun waardevolle spullen en huisdieren op te halen #explosie pic.twitter.com/gQn67D7OAI

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) September 5, 2014 UPDATE 12.00 uur
Laatste woning kan bijna worden doorzocht.

Over een minuut of tien zal de politie waarschijnlijk de laatste woning kunnen inspecteren; na stutwerkzaamheden is die hopelijk begaanbaar

— Dennis Kornman (@DennisKornman) September 5, 2014

UPDATE 11.40 uur
Bewoners van 100 woningen van het beschadigde flatgebouw kunnen waarschijnlijk tot en met woensdag nog niet terugkeren naar hun huizen. Voor hen wordt de komende dagen opvang geregeld, liet burgemeester Amy Koopmanschap vrijdag weten.

Het gaat om bewoners van de hoogbouw van de flat, waar donderdagmiddag een grote gasexplosie plaatsvond. Er moeten eerst nog bouwkundige inspecties worden uitgevoerd, vanwege instortingsgevaar. Ook is er geen gas en elektriciteit in de woningen.

UPDATE 11.35
Volgens RTVNH zitten er ng enkele tientallen huisdieren vast in de flat.

UPDATE 11.26 uur:
Bewoners zijn bijgepraat door gemeente en namen kijkje bij flat. 'Alle lof voor manier waarop opvang is verlopen, maar je huis zo zien, dat is afschuwelijk'.

UPDATE 11.11 uur
De gemeente Diemen laat weten dat de bewoners van de flat voorlopig niet terug naar huis kunnen.

UPDATE 10.30 uur: Extra AT5 Nieuws van vrijdagmorgen



UPDATE 10.19 uur
Bewoners flat zijn teruggekeerd van het marinecomplex Kattenburg waar ze vannacht zijn opgevangen. Ze worden op dit moment bijgepraat over de laatste stand van zaken. 

UPDATE 10.10 uur

Net directeur De Key gesproken; gaat er vanuit dat één van de twee slachtoffers medewerker van hem is. Verslagenheid is groot, zegt hij

— Dennis Kornman (@DennisKornman) September 5, 2014

UPDATE 9.20 uur
De politie laat weten dat er nog één woning doorzocht moet worden. 'Dit kan pas als de stutwerkzaamheden zijn afgerond. Wanneer dit zover is, is nu nog niet precies te zeggen'.

Omdat de twee dodelijke slachtoffers nog niet zijn geïdentificeerd, is niet uit te sluiten dat dit dezelfde mensen zijn als de twee mensen die nu nog vermist worden.  

Volgens de politie kunnen de bewoners van de laagbouw van de flat vandaag weer naar huis. Bewoners van de hoogbouw (acht verdiepingen) moeten mogelijk nog enkele dagen elders ondergebracht worden. In deze woningen is momteel geen gas en elektra aanwezig. Ook moeten er nog bouwkundige inspecties worden uitgevoerd, vanwege instortingsgevaar. Het is nog onduidelijk om hoeveel mensen het gaat.

UPDATE 8.58 uur
Een woordvoerder van de gemeente Diemen laat weten dat er om 9.00 uur overleg wordt gevoerd. De getroffen bewoners krijgen in de loop van de ochtend meer informatie over de situatie rond de gasexlosie. 

UPDATE 8.35 uur
Volgens RTVNH zijn de twee vermisten mogelijk dezelfde personen als de slachtoffers die momenteel nog onder het puin liggen. 'Het onderzoeken van nog niet doorzochte woningen moet hier duidelijkheid in geven', vertelt de burgemeester van Diemen tegen de zender.

UPDATE 8.05 uur
 
Het flatgebouw wordt vrijdagochtend gestut. Pas als dat gebeurd is, kan er verder worden gezocht naar de twee mensen die na de explosie nog worden vermist. Dat liet een woordvoerder van de gemeente Diemen weten.

Als het veilig is om het gebouw binnen te gaan, kunnen waarschijnlijk ook de lichamen van de twee mensen worden geborgen die bij de explosie om het leven zijn gekomen. Het gebouw wordt gezekerd door een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd, zo liet een zegsman van de brandweer in de regio weten. Wanneer het stutten klaar is, viel vrijdagochtend nog niet te zeggen.

Werkzaamheden
De gasexplosie gebeurde halverwege donderdagmiddag door werkzaamheden. De ontploffing veroorzaakte een ravage. Ongeveer 200 mensen moesten de nacht ergens anders doorbrengen. Voor ouderen en gezinnen zijn 42 hotelbedden geregeld. Daarnaast zijn er 170 bedden neergezet in de marinekazerne aan de Kattenburgerstraat in hartje Amsterdam.