Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veertig woningen Diemen zeer zwaar beschadigd

5 september 2014, 14.08 uur · Aangepast 5 september 2014, 18.03 uur

Bewoners van 100 woningen van het beschadigde flatgebouw in Diemen kunnen waarschijnlijk tot en met woensdag nog niet terugkeren naar hun huizen.

Voor hen wordt de komende dagen opvang geregeld, liet burgemeester Amy Koopmanschap van Diemen vrijdag weten.

Het gaat om bewoners van de hoogbouw van de flat, waar donderdagmiddag een grote gasexplosie plaatsvond. Er moeten eerst nog bouwkundige inspecties worden uitgevoerd, vanwege instortingsgevaar. Ook is er geen gas en elektriciteit in de woningen.

40 woningen 'onklaar'
Ongeveer 40 woningen in de hoogbouw zijn 'onklaar' verklaard, zei Koopmanschap. De bewoners van deze appartementen kunnen ook woensdag zeker nog niet terugkeren. 'Dat zal waarschijnlijk veel langer duren.' Ook is het voor deze bewoners te gevaarlijk om tussentijds bezittingen op te halen.

De bewoners van 60 andere woningen in de hoogbouw mogen vrijdag onder begeleiding even terug om spullen, persoonlijke bezittingen en eventuele huisdieren op te halen.

Opvang
Het is onbekend om hoeveel mensen het gaat. In de nacht van donderdag op vrijdag moesten 200 omwonenden de nacht elders doorbrengen. Circa 80 van hen sliepen in de marinekazerne in Amsterdam. Een deel sliep in hotels. 'Het was een doorwaakte nacht voor hen', aldus Koopmanschap. 'Ze zijn op.' De getroffen bewoners worden vrijdagmiddag voorlopig opgevangen in sportcentrum Duran in Diemen.

De bewoners van de laagbouw van de flat mogen vrijdag weer terug. Alle woningen moeten nog wel worden aangesloten op gas en elektriciteit. Ook moet er een extra trappenhuis worden aangelegd, omdat het originele trappenhuis te veel is beschadigd.

Vermisten
Er is volgens Koopmanschap nog geen helderheid over de twee vermisten. De politie sluit niet uit dat de twee dodelijke slachtoffers de twee vermisten zijn. Door de gasexplosie raakten 15 mensen gewond. Daarvan werden er zes naar het ziekenhuis vervoerd. De gewonden zijn er niet ernstig aan toe, verklaarde de burgemeester.