Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Verhit debat na uitspraken wethouder Ivens

7 november 2014, 00.32 uur · Aangepast 7 november 2014, 15.37 uur

In de Amsterdamse coalitie lijkt onenigheid te zijn ontstaan over uitspraken van SP-wethouder van Wonen Laurens Ivens over het optrekken van de sociale huurgrens naar 950 euro.

Afgelopen vrijdag zei wethouder Ivens in Park Politiek, het programma van AT5 en Het Parool, dat hij er voorstander van is om een groter deel van de huurmarkt in de stad te beschermen. De grens voor sociale huur ligt nu rond de 700 euro, vrije sector huur is al snel 1000 euro of meer.

Ivens zei ook dat het enqueterapport over de woningcorporaties mogelijkheden biedt voor 'maatwerk'. Maar coalitiegenoten VVD en D66 zien niets in het verder reguleren van de huurmarkt, VVD-raadslid Daniël van der Ree noemde het zelfs een 'onverstandige socialistische reflex'.

Vanavond in de gemeenteraad leek Ivens in eerste instantie zijn woorden te handhaven, maar na een lange schorsing was de SP-wethouder opeens een stuk minder duidelijk. Dit leidde tot een stevig debat met oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, beiden vermoeden dat de wethouder door de twee andere coalitiepartijen tot de orde is geroepen.

Ook het CDA zei niet meer te snappen wat de wethouder nou eigenlijk bedoelde, en vroeg om een brief om het standpunt van het college te verduidelijken. Maar dat wilde Ivens niet toezeggen. De wethouder zei uiteindelijk niet voor één maatregel uit het woondossier in Den Haag te willen lobbyen.

Wat een treurig einde van het debat. @LaurensIvens wil niet eens een brief sturen om uit te leggen wat hij nou vindt. #iedereenindewar

— Carolien de Heer (@caroliendeheer) November 6, 2014

Voor de schorsing 'inzet op optrekken naar 950 is inzet van dit college'. @LaurensIvens na schorsen m @ericvanderburg: 'oh nee, niet'.#clear

— Jorrit Nuijens (@JorritNuijens) November 6, 2014