Politiek

NL
V

[Video] Van der Laan overweegt gesprek met hoofdredacties na aanslag Parijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2015, 18.45 uur

Burgemeester Van der Laan overweegt in gesprek te gaan met verschillende Amsterdamse hoofdredactie na de bloedige aanslag op een satirisch weekblad in Parijs.

Bij deze aanslag kwamen eerder vandaag twaalf mensen om het leven. 'Ik denk dat niemand zich nu veilig voelt. Dit is internationale ellende die ook Amsterdam raakt', stelt Van der Laan in een reactie tegenover AT5. 'We hebben er ook aanwijzingen voor, dat mensen zich grote zorgen maken. Ik heb al contact gehad met de hoofdofficier van Justitie en de hoofdcommissaris, we komen hier zeker nog op terug'.

Lees ook: Oud-cartoonist Het Parool: Ontzettende aanslag op vrijheid van meningsuiting

Gesprek met hoofdredacties
'Een van de dingen die ik heb overwogen, maar dit is nog heel vers, is dat we nu gaan overleggen met de hoofdredacties in de stad' vervolgt de burgemeester. 'Net zoals we dat bijvoorbeeld doen met de joodse gemeenschap als daar iets gebeurt. We moeten er goed over nadenken over hoe we hier in Amsterdam op kunnen reageren'.
abc5media_video_0

'Net als iedereen ben ook ik geschokt', stelt Van der Laan. 'Ik hoor termen als 'barbaars', dat voel ik ook. Het is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, op de vrijheid en dus op ons allemaal. Onze solidariteit gaat uit naar de slachtoffers en wij zijn aan het nadenken hoe we die solidariteit kunnen uiten. Ik heb bijvoorbeeld al een brief geschreven naar de burgemeester van Parijs. Het is het allerbelangrijkste dat we naast hen gaan staan en dat we laten merken dat we dit ook voelen als een aanslag op ons'.

Lees ook: 'Ruimte om alles te zeggen staat al jaren onder druk'

Spanningen

Het is volgens Van der Laan belangrijk om niet bang te worden. 'Als we bang worden doen we precies wat deze afgrijselijke terroristen willen en dat is angst zaaien. We moeten flink blijven en de feiten onder ogen blijven zien en die feiten zijn dat in Amsterdam in het algemeen juist heel goed wordt samengeleefd met elkaar. Dat moeten we als uitgangspunt nemen'