Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Aanslag Parijs is ook enorme slag voor Amsterdam'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2015, 19.57 uur

De aanslag op de redactie van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo is ook een klap voor Amsterdam.

Dat stelt Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, woensdag in een reactie op de aanslag waarbij twaalf doden vielen. 'Het sloeg in als een bom, ik ben hier persoonlijk echt heel erg door aangeslagen. Ik zat trillend achter mijn computer. Dit is ook een enorme slag voor Amsterdam. Amsterdam is dé stad waar het vrije woord geboren is en gedragen wordt. Maar ik denk niet dat de spanningen direct zullen oplopen. We hebben ook in het verleden bewezen dat we hier goed mee om kunnen gaan.'

Lees ook: 'Ruimte om alles te zeggen staat al jaren onder druk'

Journaliste Annabel Nanninga, die onder werkzaam is voor Jalta.nl, vreesde al langere tijd voor een aanslag. 'Je wist natuurlijk dat zoiets vroeg of laat een keer zou gebeuren. Zo'n type aanslag. Ik word er niet bang van, dat is een groot woord. Maar ik ben me er van bewust dat er een risico is ja'. 

Lees ook: Van der Laan overweegt gesprek met hoofdredacties

Mohamed op de cover?
Verschillende krantenredacties worstelen nu met de vraag wat ze morgen op hun voorpagina zetten. 'Openen met een prent van Mohammed zou een mooi gebaar kunnen zijn', stelt Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan. 'Maar je moet ook de veiligheid van je collega's betrekken bij dit onderwerp. Dus daar moeten we maar even over nadenken '

Lees ook: Cartoonist Joep Bertrams: We moeten door, anders winnen ze

'Het vrije woord moet altijd voorop blijven staan, dat hoort. Maar het is wel zo dat we meer dan ooit rekenschap moeten geven aan de overgevoeligheid van bepaalde personen', vult zijn Parool-collega Ronald Ockhuysen aan. 
'Wij hebben het wilde plan opgevat om Theodoor Holman op de cover te zetten. Een man die al lange tijd over de islam, en de angst daarvoor, schrijft'.