Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Verdachte in zaak-verdrinking Jaïro (5) 'Mijn wereld staat op zijn kop'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 februari 2015, 21.52 uur

Er moet eindelijk helderheid komen in de verdrinkingszaak waarbij de vijfjarige Jaïro anderhalf jaar geleden om het leven kwam. Dat wil de 44-jarige Jane, een van de verdachten in de zaak. Jane vertelt voor de camera van AT5 voor het eerst haar kant van het verhaal.

Anderhalf jaar geleden verdronk Jaïro bij een strand op IJburg. De twee volwassenen die bij hem waren worden verdacht van dood door schuld. Jane is één van de twee verdachten. 

Jane is eigenaresse van buitenschoolse opvang (BSO) Jungle Jane Kids. Op het moment dat Jaïro verdronk maakte hij geen deel uit van de groep BSO-kinderen die met Jane bij de plas was. Maar hij kende deze kinderen wel. De 21-jarige neef van Jaïro paste op dat moment op het vijfjarige jongetje, ook hij was een bekende van Jane. 

'Wereld op zijn kop'
Beide volwassenen zijn verdachte in de zaak. 'Mijn wereld staat sindsdien volledig op zijn kop', vertelt Jane aan AT5. Op het moment dat ze met haar groep naar het strand ging, gold daar een zwemverbod. Toch mocht haar groep gaan pootjebaden. 'Er waren veel kinderen en ouders. Mijn inschatting was dat het een mooi, overzichtelijk en kindvriendelijk strandje was'.

'Van Jaïro wist ik eigenlijk heel weinig', stelt Jane. 'Dus ook niet of hij een zwemdiploma had. Dat bleek achteraf ook niet het geval en hij droeg ook geen zwembandjes. Maar mijn eigen groep ook niet, we waren namelijk aan het pootjebaden. En ik heb het water gecontroleerd en het leek te ondiep. Maar naar nu blijkt is dat er daar diepe kuilen zijn'. 

'Gesprek van moeder tot moeder'
Als een van Janes kinderen in de problemen komt, haalt de leidster haar hele groep uit het water. Dan blijkt Jaïro te zijn verdwenen. 'Ik heb mezelf dagenlang afgevraagd wat ik anders had moeten doen. Als ik van te voren had geweten hoe de situatie daar was, dan was ik daar natuurlijk niet eens gaan zitten. Daarna heb ik contact gezocht met zijn ouders. Ik wilde van moeder tot moeder spreken en dat was heel emotioneel'.
abc5media_video_0

Reactie advocaat
Volgens het Openbaar Ministerie waren Jane en de 21-jarige Stefano wel verantwoordelijk voor de veiligheid van Jaïro. De advocaat van Jane, Gerald Roethof, legt uit waarom zijn cliënt toch niets te verwijten valt. 'Ik schuif geen verantwoordelijkheid af van mijn cliënt, maar ik wil duidelijk maken dat zij op háár kinderen gelet heeft. In het strafrecht kun je nou eenmaal niet alles oplossen, vaststaat dat ze heeft gelet op haar groep. Dus vervolging heeft geen zin'.

Het Openbaar Ministerie weet overigens nog niet wanneer de zaak wordt behandeld. 

abc5media_video_1