Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog: Demonstranten bezetten Maagdenhuis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2015, 07.49 uur

Demonstranten die zich vanavond hadden verzameld om te protesteren tegen de UvA, hebben rond 19.30 uur het Maagdenhuis op het Spui bestormd. Enkele demonstranten forceerden de deur waarna honderden het gebouw binnen gingen.

AT5 heeft de hele avond live verslag gedaan van de bezetting. Het liveblog is inmiddels gesloten.

UPDATE 1.50 uur:
Een groep bezetters blijft achter in het Maagdenhuis na het gesprek met burgemeester Van der Laan. Studenten geven veelal aan liever thuis te slapen. Het is niet duidelijk hoeveel studenten de nacht in het pand zullen doorbrengen. Wij sluiten hierbij het liveblog af.

UPDATE 1.28 uur:
'Het is mij niet duidelijk waarom de burgemeester hier was. Hij was duidelijk op de hand van het College van Bestuur', aldus student na afloop van gesprek met Van der Laan.

UPDATE 1.24 uur:
In het Maagdenhuis is het rumoerig. Bezetters staan in groepjes met elkaar te praten. Het is niet duidelijk wat zij nu van plan zijn.

UPDATE 1.20 uur:
Burgemeester Van der Laan vertrekt met hoofdcommissaris Aalbersberg het Maagdenhuis. 'Ik wens jullie wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie toe', zo besluit de burgemeester.

UPDATE 1.10 uur:
Burgemeester Van der Laan geeft aan de laatste week zeven uur lang om de tafel gezeten met UvA. 'Het ergste wat ik vind dat er is gebeurd in laatste vier jaar, is Amsterdamse zedenzaak. Louise Gunning heb ik gevraagd dit te onderzoeken. Zij heeft een uitstekend rapport afgeleverd dat door de hele raad is aangenomen. Daarom heb ik meer vertrouwen in mevrouw Gunning dan jullie op dit moment', legt Van der Laan uit.

UPDATE 0.50 uur:
Burgemeester Van der Laan geeft aan dat hij naar bed moet. Hij vraagt bezetters kort en bondig te blijven.

UPDATE 0.40 uur:
Volgens burgemeester Van der Laan zal er een vreedzame uitzetting komen, gelijksoortig aan die van het Bungehuis.

UPDATE 0.30 uur:
Burgemeester Van der Laan is nog altijd in gesprek met de bezetters van het Maagdenhuis. Hij gaat op alle vragen van de demonstranten in.

UPDATE 0.15 uur:
Burgemeester Van der Laan legt studenten uit hoe een democratie werkt.

UPDATE 0.10 uur:
Hoofdcommissaris Aalbersberg zegt desgevraagd tegen AT5-verslaggever dat zij in het Maagdenhuis zijn om in gesprek te gaan, niet om te ontruimen.

UPDATE 0.08 uur:
Burgemeester Van der Laan gaat met studenten in gesprek. Hij zegt niet eerder te vertrekken voordat alle vragen zijn beantwoord.

UPDATE 0.00 uur:
Burgemeester Van der Laan wordt gevraagd zijn excuses aan te bieden voor de arrestaties bij het Bungehuis. Van der Laan laat hierop weten dat de rechtbank heeft besloten dat de bezetters het Bungehuis moesten verlaten. 'Als burgemeester heb ik de plicht om een besluit van de rechtbank uit te voeren. We hebben dat besluit met veel zorgvuldigheid uitgevoerd.'

UPDATE 23.58 uur:
Van der Laan: 'Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun.'

UPDATE 23.55 uur:
Burgemeester Van der Laan en hoofdcommissaris Aalbersberg komen aan bij het Maagdenhuis.

UPDATE 23.42 uur:
Bezetters vragen zich af wat zij burgemeester Van der Laan moeten vragen als hij daadwerkelijk komt.

UPDATE 23.40 uur:
Volgens getuigen zou de ME zich inmiddels verzamelen rondom het Singel. Het is niet duidelijk of dit verband houdt met de ontwikkelingen in het Maagdenhuis.

UPDATE 23.30 uur:
Volgens de bezetters hebben zij met burgemeester Van der Laan gesproken. Hij zou volgens hen naar het Maagdenhuis op weg zijn. De voorlichter van de burgemeester kan dit niet bevestigen.

UPDATE 23.00 uur:
Studenten roepen burgemeester Van der Laan via AT5 op om met hen te bellen. Er wordt een mobiel telefoonnummer in beeld gehouden.

UPDATE 22.59 uur:
Er gaan geruchten dat de politie een spoedontruiming voorbereid. De woordvoerder van de politie kan dit op dit moment niet bevestigen.

UPDATE 22.30 uur:
Bezetters bereiden komst van ME voor. 'Schrijf de naam van de advocaat op je arm. Dan kun je die na een arrestatie altijd bereiken', wordt er geroepen.

UPDATE 22.25 uur:
Louise Gunning vraagt bezetters of zij in staat zijn het Maagdenhuis vrijwillig te verlaten. Demonstranten roepen dat zij dat wel kunnen, maar niet willen. Gunning heeft hierop het Maagdenhuis verlaten. Demonstranten roepen ondertussen 'Aftreden! Aftreden!'

UPDATE 22.22 uur:
UvA doet aangifte tegen bezetters Maagdenhuis. Dat heeft vicevoorzitter Hans Amman van het college van bestuur van de universiteit woensdagavond gezegd. De aangifte betekent dat de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) een besluit zal nemen over al dan niet ontruimen van het Maagdenhuis

UPDATE 21.52 uur:
Louise Gunning zegt het niet eens te zijn met de manier waarop de studenten vanavond het Maagdenhuis hebben bezet. 'Dit is geen gezonde manier om een dialoog met elkaar aan te gaan.'

UPDATE 21.50 uur:
'Dit is ook ons gebouw. Gisteren werden we door brute politiemacht uit ons gebouw gezet. Iemand heeft daarbij zelfs zijn voet gebroken', aldus een student. 'U maakt misbruik van uw macht', aldus een andere student.

UPDATE 21.45 uur:
'Wij willen niet dat jullie dit gebouw bezetten. Dit is ons gebouw. Kom morgen terug, dan kunnen we in gesprek gaan', aldus voorzitter CvB Louise Gunning.

UPDATE 21.44 uur:
College van Bestuur betreedt het Maagdenhuis.

UPDATE 21.10 uur:
Een woordvoerder van het College van Bestuur spreekt de studenten in het Maagdenhuis toe. Zij geeft aan dat het bestuur bereid is te komen praten, mits de demonstranten daarna het pand verlaten.

UPDATE 21.05 uur:
De studenten hebben collectief gestemd om wat te doen. De studenten gaven elkaar drie keuzes: collectief vertrekken, collectief een kleine groep een mandaat geven om het Maagdenhuis te bezetten of met zo veel mogelijk demonstranten in het pand blijven. De meeste stemmen gaan uit naar het geven van een mandaat aan een kleine groep demonstranten.

UPDATE 20.48 uur:
De gemeente Amsterdam wacht de reactie af van het bestuur van de UvA op de bezetting van het Maagdenhuis. Dat zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. 'We wachten af wat het bestuur van de UvA doet. Het is hun eigendom. Mogelijk gaan ze aangifte doen wegens lokaalvredebreuk', aldus de zegsman. 'Zodra die aangifte er ligt, zal de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) beslissen wat verder te doen.'

UPDATE 20.25 uur:
Demonstranten overleggen of ze willen blijven in het Maagdenhuis. Een andere demonstrant waarschuwt dat studenten die al eerder gearresteerd zijn, dubbel zullen worden gestraft bij een nieuwe arrestatie.

UPDATE 20.18 uur:
Bestuurslid Dymph van den Boom van de UvA is bereid naar het Maagdenhuis te komen voor overleg als de studenten die het gebouw nu bezet houden, binnen een uur het pand hebben verlaten. Dat heeft Van den Boom volgens een woordvoerster van de beweging De Nieuwe Universiteit, die het studentenprotest leidt, tegen het ANP gezegd.

UPDATE 20.11 uur:
De Amsterdamse politie wacht de ontwikkelingen in het Maagdenhuis af en grijpt vooralsnog niet in. Dat laat een woordvoerder weten.

UPDATE 20.03 uur:
De politie zou volgens de studenten onderweg zijn. Ondertussen vraagt een demonstrant met een megafoon om kalm te blijven.

UPDATE 19.56 uur:
Studente oppert dat het Maagdenhuis niet wordt gesloopt. Meeste studenten juichen instemmend.

UPDATE 19.55 uur:
De demonstranten eisen dat het College van Bestuur per direct aftreedt. Ook willen ze dat de raad van toezicht binnen een maand verkiezingen uitschrijft voor een nieuw bestuur.

UPDATE 19.45 uur:
Studente Harriet Bergman spreekt de menigte in het Maagdenhuis toe. 'Wij hebben laten zien dat we boos zijn. We hebben laten zien dat er geluisterd moet worden. We hebben laten zien dat we niet bang zijn en zeker niet voor het college van bestuur', roept ze.

UPDATE 19.40 uur:
Politie arriveert in het Maagdenhuis, maar kijkt vooralsnog alleen toe.

UPDATE 19.30 uur:
Demonstranten forceren de deur van het Maagdenhuis op het Spui. Honderden studenten treden het pand binnen. Beveiligers kijken gelaten toe hoe de menigte het pand binnentreedt.

Lees ook: Dag van protest en ontruiming Bungehuis: bekijk de videocompilatie

Met de actie willen de demonstranten laten zien dat ze nog altijd achter de bezetters staan en eisen ze meer democratie in het hoger onderwijs. Gisteren werd met 46 arrestaties een einde gemaakt aan de actie die elf dagen duurde. Op Facebook hadden vandaag 1.300 mensen zich aangemeld voor de mars van het Bungehuis naar het Maagdenhuis. Doel is dus om de bezetters te steunen in hun strijd tegen het bestuur van de universiteit.

Eerder op de avond hadden zo'n duizend studenten, docenten en sympathisanten zich verzameld om te protesteren tegen de UvA. De mars begon even na 17.00 uur na enkele toespraken voor de deur van het ontruimde Bungehuis. Een uur later kwam de stoet, na een luidruchtige tocht over het Singel, onder luid gejuich aan bij het Maagdenhuis.

Actievoerders lopen met trommels, toeters en vlaggen vanaf het Bungehuis aan de Spuistraat via een omweg naar het Maagdenhuis aan het Spui. Ze dragen borden met leuzen als 'Weg met het CVB. Alle macht aan studenten en docenten', 'Kleine groep hè Louise?!', 'Weg uit ons Maagdenhuis' en 'Meer inspraak, meer democratie'.

Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond LSVb, is onder de indruk van de opkomst. Via Facebook gaven meer dan 1500 mensen aan mee te lopen met de mars. 'Het is nu echt wel duidelijk dat studenten en docenten meer inspraak en transparantie willen. Zolang het bestuur wel met ons praat, maar niet luistert zullen we actie blijven voeren.' De demonstratie wordt gesteund door zo'n vijftien studentenorganisaties en (jongerenafdelingen van) politieke partijen.

Bestuurslid Dymph van den Boom van de Universiteit van Amsterdam is bereid naar het Maagdenhuis te komen voor overleg als de studenten die het gebouw nu bezet houden, binnen een uur het pand hebben verlaten. Dat heeft Van den Boom volgens een woordvoerster van de beweging De Nieuwe Universiteit, die het studentenprotest leidt, gezegd.

bezetters Maagdenhuis