Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Samenvatting van bezetting Maagdenhuis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2015, 10.38 uur

Een grote groep actievoerders heeft woensdagavond het Maagdenhuis aan het Spui bezet.

De avond begon met een protestmars bij het dinsdag ontruimde Bungehuis. De stoet actievoerders bereikt uiteindelijk het Spui, waar enkele honderden boze studenten rond 19.30 uur het Maagdenhuis binnengaan. 

Lees ook: Liveblog woensdagavond: Studenten bezetten Maagdenhuis
abc5media_video_0

Na een aantal uren discussie over allerhande zaken (zetten we de bezetting voort of niet? Wat zijn onze eisen precies? etc.) betreedt het College van Bestuur van de UvA rond 21.45 uur het Maagdenhuis. Voorzitter Louise Gunning gaat in gesprek met de actievoerders, maar ze heeft eigenlijk maar één verzoek: 'Verlaat het Maagdenhuis en kom morgen terug voor een georganiseerd debat'. 

Tegen 22.25 uur vertrekt het CvB weer. 'Aftreden! Aftreden!' scanderen honderden aanwezigen.
 
abc5media_video_1

De aanwezige actievoerders bereiden zich voor op een ontruiming door de ME, de UvA heeft inmiddels aangifte gedaan. Via AT5 roepen studenten burgemeester Van der Laan op om te komen. Die komt. Kort voor middernacht betreedt de burgemeester met politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg het pand. Van der Laan slaat een andere toon aan tegen de studenten dan Gudding en beantwoordt zo'n anderhalf uur lang allerhande vragen. 

abc5media_video_2

Lees ook: Groep bezetters blijft in Maagdenhuis na gesprek met burgemeester

Een groep actievoerders blijft na het vertrek van Van der Laan achter om het Maagdenhuis bezet te houden. Of, en zo ja wanneer, de politie ingrijpt is donderdagochtend nog niet bekend. Verslaggever Dennis Kornman is in het pand aanwezig. 'Werknemers moeten vandaag gewoon aan het werk kunnen', stelt hij. 

NB: In verband met enkele accuwissels zijn sommige korte fragmenten weggevallen uit bovenstaande video's.