Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Asscher niet angstig voor raadsenquête over financiële blunders

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 maart 2015, 12.36 uur

Een uitnodiging heeft hij nog niet gekregen maar bang is oud-wethouder Lodewijk Asscher niet voor de raadsenquête over de financiële huishouding bij de gemeente.

De enquête gaat onderzoek naar de problemen met het geldbeheer van de afgelopen jaren. Uiteraard probeert het ook te achterhalen hoe het kon dat er in december 2013 188 miljoen in plaats van 1,88 miljoen euro aan woonkostenbijdrage werd overgemaakt. 

Het enorme bedrag kon worden overgemaakt omdat de gemeente geen bestedingslimiet hanteerde. Er was, toen Asscher nog wethouder Financiën was, al gewaarschuwd voor de risico's die met het ontbreken van zo'n limiet gepaard gaan. 'Ik begreep inderdaad dat er in 2008 of 2009 al in een advies van een advies heeft gestaan dat dit een risico was, dat heb ik toen niet gezien. En ook het College ook niet', stelde Asscher vorig jaar al schuldbewust.

Nu zegt Asscher dat hij niet bang is voor eventuele lastige vragen. 'Dat hoort er allemaal, dat is het democratisch recht van de gemeenteraad. Dus dat gaan we gewoon doen, als het zover komt. Maar bang ben ik niet, bange mensen in de politiek hebben een nare tijd. Ik zit in de politiek om wat te bereiken, sommige dingen lukken en sommige niet. Er zal altijd kritiek zijn.' 

Documentaire: Hoe de PvdA Amsterdam verloor
De kwestie met de woonkostenbijdrage zorgde voor een valse start voor verantwoordelijk wethouder Pieter Hilhorst. Hij moest als nummer één de kar trekken voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen maar kreeg een enorme nederlaag te slikken.

AT5 kijkt in de documentaire Hoe de PvdA Amsterdam verloor terug op de campagne met onder meer Felix Rottenberg, Freek Ossel, Rob Oudkerk en Carolien Gehrels. De documentaire is vanaf vanmiddag op de site te zien en wordt om 18.10 uur en 23.10 uur uitgezonden op AT5.