Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raadsvragen over charges tegen Maagdenhuis-demonstranten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 maart 2015, 13.22 uur

Onder meer de VVD wil het fijne weten weten van de confrontatie tussen studenten en de politie in de Beursstraat afgelopen vrijdag. VVD-raadslid Dilan Yesilgoz laat weten vragen te gaan stellen.

Een groep studenten was vrijdagavond naar de Beursstraat getrokken om daar te protesteren tegen de arrestatie van twee studenten eerder die avond. Volgens de politie blokkeerden ze de ingang en zijn er ook enkele kleine vernielingen aangericht. Zo sneuvelde er een ruit en werden er banden van politieagenten lek gestoken.

Toen de politie de studenten verzocht de weg vrij te maken, werd daar geen gehoor aan gegeven. Toen is besloten om de straat schoon te vegen. Een demonstrant is daarbij gearresteerd. De studenten zeggen echter dat de politie zonder waarschuwing met knuppels is gaan slaan. In een verklaring spreekt de actiegroep De Nieuwe Universiteit van 'excessief politiegeweld'.

Yesilgoz gaat de burgemeester vragen meer te vertellen over de context van de videobeelden van de knokpartij. 'Het zijn zware beschuldigingen waar je niet te makkelijk mee moet strooien.'

Ook vragen GroenLinks en D66
Ook GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink geeft aan vragen te stellen naar aanleiding van het treffen tussen studenten en politie. D66 stelt eveneens vragen.

Mooi! Ik heb r ook n paar! “@AT5: VVD stelt vragen over charges tegen Maagdenhuis-demonstranten afgelopen vrijdag http://t.co/9dTldVQSRx

— Rutger Groot Wassink (@RutgerGW) March 16, 2015

Lees ook: Demonstranten Maagdenhuis en politie slaags in Beursstraat

abc5media_video_0