Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] OM mogelijk belangrijk bewijsstuk armer in Staatsliedenbuurt-zaak

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 maart 2015, 19.19 uur

Het Openbaar Ministerie is mogelijk na de eerste dag van de langverwachte rechtszaak rond de dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt een belangrijk bewijsstuk armer.

Op de hoofdsteun van de Audi die werd gebruikt door de moordenaars is DNA gevonden dat volgens het OM toebehoort aan verdachte Anouar B. Uit tegenonderzoek door de verdediging blijkt nu dat het helemaal niet zo duidelijk dat DNA ook daadwerkelijk van B. is. 'Het is belangrijk bewijs maar zeker niet het enige. Er is bijvoorbeeld herkenning door Benaouf A., het veronderstelde doelwit en er zijn glassplinters gevonden op schoenen die van B. zouden zijn', legt persofficier Eveline Smit uit. 'De rechtbank zal beslissen of het voldoende is.'

Lees ook: Wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak 

De bewuste sportschoenen werden gevonden in een houten tuinhuisje waar Anouar 'Popeye' B. wel eens kwam, daar zat ook DNA-materiaal op dat mogelijk van hem is. Ook is op één van de schoenen een minuscuul glasscherfje gevonden dat waarschijnlijk afkomstig is van de ruit van de rechterportier van een van de vluchtauto's. 'Ik heb deze schoenen nooit aangetrokken', zei de 34-jarige Anouar B. daarop. 'De hond komt ook in het tuinhuisje, die is er misschien mee gaan sleuren door het huisje en de tuin. Ik vind het niet raar dat er DNA aan zit van mij. Ik kwam daar, spuug daar, laat haren los'.

abc5media_video_0

Felle toon
Adil A. en Anouar B. kwamen soms fel uit de hoek tegenover de rechters die hen het bewijs voorhielden. 'Nee, ik ga even wat zeggen', viel Anouar B.  de rechters in de rede. Hij en Adil 'Kinker' A. (26) zeggen dat ze helemaal niets te maken hebben met de geweldsexplosie op zaterdagavond 29 december 2012. 'Benaouf zoekt gewoon een zondebok', stelde Anouar B. Anouar B. en Adil A. leken steeds een verklaring paraat te hebben, of ze antwoordden met een wedervraag.

Lees ook: Motoragent: 'Als ik niet was gaan liggen, was ik door midden geschoten'

De rechters vroegen meerdere keren of met name Anouar B. hen uit wilde laten spreken. De rechters werden onderbroken met 'begrijp je wat ik bedoel!?' en 'rustig meneer'. Ook werd één van de rechters gevraagd of hij wel eens paddenstoelen had gebruikt.

frank Buis/AT5