Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners woedend om ontruiming GVB-huisje: 'Het stinkt'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 maart 2015, 23.20 uur

Onder luid protest van buurtbewoners is donderdagochtend het gekraakte GVB-huisje in de Architectenbuurt in Oost ontruimd. 'Het is een grote beerput en hoe meer je erin roert, hoe harder het gaat stinken'.

Het oude wachthuisje van lijn 22 werd een jaar geleden door buurtbewoners gekraakt en sindsdien gebruikt voor allerlei activiteiten. Zo werd er door veel buurtbewoners gegeten, zodat ze dat niet alleen thuis hoefden te doen. Maar het GVB wil het huisje verbouwen en bij station Sloterdijk neerzetten, waardoor het van de rechter ontruimd mag worden. 

Lees ook: Buurtbewoners Architectenbuurt bezetten wachthokje

Dat laatste gebeurde niet zonder slag of stoot. Zo moest de politie buurtbewoner Peter Gualterus met megafoon en al van het dak halen. Alhoewel, toen een hoogwerker in gereedheid gebracht werd, besloot Gualterus toch maar zelf naar beneden te komen. 'We hebben helaas moeten meewerken aan de ontruiming, maar we willen dit initiatief wel voortzetten. Ook in andere buurten in Amsterdam', laat de man weten.

Een andere buurtbewoner valt hem bij: 'Het is toch afschuwelijk dat dit gebeurt? Dit noemen ze participatie. Nou, het stinkt. Het is een grote beerput en hoe meer je erin roert, hoe meer het gaat stinken'. Ook andere buurtbewoners zijn teleurgesteld dat ze het huisje moeten verlaten: 'Ik kwam hier elke middag om een kop koffie en een broodje te halen. En om met andere buurtbewoners te praten'.