Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Woede en angst over onbewogen houding hoofdverdachten Staatsliedenbuurt liquidaties

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 maart 2015, 23.01 uur

Kwaad en angstig. Zo reageerde columnist Roos Schlikker op de ogenschijnlijk onbewogen houding waarmee de twee hoofdverdachten in de zaak rond Staatsliedenbuurt liquidaties aanhoorden hoe het Openbaar Ministerie vandaan levenslang tegen ze eiste. Schlikker bezocht de rechtszitting in de Bunker in Osdorp en deelt haar bevindingen.

'Wat me opviel is dat ze allemaal bij elkaar zitten. De verdachten, de motoragenten die beschoten werden toen ze de vluchtauto achtervolgden, familie van de slachtoffers en mensen die de zaak volgen. Je zou misschien denken dat daar heel veel woede en emotie bij komt kijken, tijdens zo'n zitting. Maar dat valt heel erg mee, het gaat heel ordentelijk allemaal', reageert Schlikker op haar bezoek aan de Bunker. 

Ook komt de onderwereldoorlog, waarvan de liquidaties in de Staatsliedenbuurt voor Amsterdam de eerste symptomen waren, voor de columniste een stuk dichterbij nu ze de zitting heeft bijgewoond. 'Ik dacht dat het zich ver van mijn bed afspeelde, maar nu hoor ik dat er bijna een liquidatie bij Artis is geweest, waar ik met mijn kinderen kom, dat er op de Haarlemmerweg bijna een moeder met een baby in de kinderwagen is geraakt. Ik heb zelf kinderen. 'Daar had ik ook kunnen lopen', denk je dan toch'. 

Onbewogen
'Het gaat dus niet alleen om een afrekening, maar het komt ook onze leefwereld binnen', constateert Schlikker verder, 'Daar word ik angstiger van dan ik was. Vooral ook omdat de verdachten zo onbewogen waren. Er werd levenslang tegen ze geëist en vervolgens staan ze op, steken nog een duim op naar de tribune waar misschien wat bekenden zitten en dan lopen ze weg. Het lijkt erop dat het ze allemaal niets doet'.

Lees ook: OM eist levenslang tegen verdachten liquidatie Staatsliedenbuurt

'Wat me verder opviel, is de banaliteit van misdaad. Er werd een foto van een wapen getoond, dat verstopt lag in een vriezer. Gewoon, tussen de doperwten en de frieten. Daar moest ik wel een beetje om lachen. Tegelijk maakt het misdaad ook alledaags. Als daar een wapen in de vriezer ligt, dan kan dat veel dichter bij huis ook het geval zijn'. 

Roos Schlikker is journalist en columnist voor onder andere Het Parool en HP/De Tijd. Daarnaast schreef ze onder andere aan de theatervoorstelling Ajax, mijn club

Lees ook: Wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak?