Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers sluiten zich aan bij protest studenten en docenten UvA

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 april 2015, 00.01 uur

De uitgeprocedeerde asielzoekers die vanochtend zijn vertrokken uit de Vluchtgarage in Zuidoost, hebben zich na een mars door de stad aangesloten bij de protesterende studenten en docenten van de UvA. Onderweg zijn meerdere opstootjes ontstaan. Rond 9.00 uur werd het pand ontruimd op last van burgemeester Eberhard van der Laan.

Update 19.37 uur:
Het lijkt erop dat de vluchtelingen de nacht op straat gaan doorbrengen. Voorlopig zullen ze geen nieuw onderdak zoeken. Daarmee wil de groep volgens haar woordvoerster het probleem van uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad zichtbaar maken.

Update 16.20 uur:
Studenten en vluchtelingen ontmoeten elkaar bij Blauwbrug voor gezamenlijke demonstratie.

Update 15.45 uur:
Vluchtelingen gaan meelopen in protestmars van studenten en docenten van de UvA om zo hun medeleven te betuigen.

UPDATE 15.35 uur:
Asielzoekers gaan de Stopera verlaten op dreiging van ingrijpen door de politie. De vluchtelingen hebben te horen gekregen dat ze binnen tien minuten buiten moeten zijn.

UPDATE 14.45 uur:
Burgemeester Van der Laan kan de vluchtelingen in de Stopera niet te woord staan. Hij zit vandaag in Den Haag voor een andere afspraak. Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat de asielzoekers welkom zijn in de bed, bad, brood-voorziening van de gemeente. De vluchtelingen mogen vanavond niet in de Stopera blijven. De vluchtelingen geloven echter niet dat de burgemeester er niet is. Zij vinden dat hij desnoods maar uit Den Haag moet terugkomen. Ze zeggen niet eerder weg te gaan.

UPDATE 14.00 uur:
De vluchtelingen wachten nog steeds op de burgemeester. De live-uitzending gaat om 14.45 uur verder.

Even pauze. Rond 14.45 weer LIVE, maar dan dubbel: de vluchtelingen-sit-in #Stopera en studentenprotest #Roeterseiland. #AT5

— Menko Arends (@MenkoArends) April 13, 2015

UPDATE 13.50 uur:
De vluchtelingen zitten nog steeds in de hal van de Stopera. Ze trommelen op trommels en zingen liederen. Ze willen net zo lang wachten totdat burgemeester Eberhard van der Laan hen te woord staat.

UPDATE 13.00 uur:
De vluchtelingen willen burgemeester Van der Laan spreken. Ze opperen om anders maar in de hal van de Stopera te gaan slapen vanavond.

UPDATE 12.47 uur:
De asielzoekers zijn de Stopera ingerend. De beveiliging probeerde ternauwernood een hek te sluiten, maar de vluchtelingen renden hier snel onderdoor. Zij houden nu een 'sit-in' in het gebouw.

UPDATE 12.21 uur:
De vluchtelingen lopen inmiddels in de Wibautstraat in Oost richting de Stopera. De sfeer is gemoedelijk.

UPDATE 11.26 uur:
De vluchtelingen zijn inmiddels weer aan het lopen. De asielzoekers willen bij de Stopera een stilteprotest houden.

UPDATE 11.15 uur:
De vluchtelingen zijn aanbeland onder een viaduct in Duivendrecht. Ze rusten daar even uit om straks verder te lopen naar de Stopera.

UPDATE 11.08 uur:
De asielzoekers lopen nog altijd in een stoet richting de Stopera.

Achter de stoet uit de #vluchtgarage vertrokken vluchtelingen aan; vanuit zuidoost richting stopera pic.twitter.com/CgsLBU67mU

— Dennis Kornman (@DennisKornman) April 13, 2015

UPDATE 10.48 uur:
De politie heeft tot op heden drie personen aangehouden. Een verdachte sloeg met een stok, een ander zwaaide met een mes. De derde verdachte heeft een agent licht verwond.

Drie verdachten aangehouden bij #vluchtgarage . 1 man sloeg met stok, 1man zwaaide met mes, 1 man verwondde agent licht.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) April 13, 2015

UPDATE 10.35 uur:
De vluchtelingen lopen inmiddels in een stoet naar de Stopera dan wel het stadsdeelkantoor in Zuidoost.

Vluchtelingen bezette korte tijd kruispunt Bijlmerdreef; stoet is nu in beweging richting stadsdeelkantoor dan wel Stopera

— Dennis Kornman (@DennisKornman) April 13, 2015

UPDATE 10.16 uur:
AT5 stapt weer in de auto en volgt de stoet. Straks meer live beelden.

UPDATE 10.12 uur:
De Bijlmerdreef wordt nog altijd door de asielzoekers geblokkeerd. De gemoederen zijn inmiddels weer bedaard. De politie heeft tot nu toe drie personen aangehouden.

UPDATE 10.03 uur:
Er zijn inmiddels meerdere opstootjes tussen de politie en de asielzoekers, die nog steeds de doorgaande weg blokkeren. Er wordt daarbij ook met pepperspray gespoten door de politie. Bekijk de beelden:
abc5media_video_0

UPDATE 10.00 uur:
De asielzoekers blokkeren de doorgaande wegen vlakbij de Vluchtgarage. Een asielzoeker zou door de politie zijn aangehouden. De anderen halen nu verhaal bij de politie.

UPDATE 09.50 uur:
De Mobiele Eenheid is ook bij de stoet aanwezig. Er werden zojuist wat stenen naar de politie gegooid.

UPDATE 09.45 uur:
De asielzoekers lopen in een stoet richting de Stopera. Ze gaan verhalen halen bij burgemeester Van der Laan.

UPDATE 09.30 uur:
De asielzoekers hebben zich verzameld voor de deur van de Vluchtgarage.

Verhaal halen
De asielzoekers gaan verhaal halen bij burgemeester Van der Laan. Zij vinden dat de 'bed-, bad- en broodvoorziening' van de gemeente geen optie is voor hen. Zij noemen het aanbod van de burgemeester om daar te verblijven een 'schijnoplossing'.

Lees ook: Vluchtgaragebewoners klaar voor vertrek

In de Vluchtgarage bivakkeerden tussen de honderd en 120 vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben ze hun spullen al zoveel mogelijk naar opslaglocaties gebracht. Na de ontruiming kunnen ze terecht bij een 'bed-, bad- en broodvoorziening' van de gemeente.

Maar daar vinden de vluchtelingen dus geen oplossing. 'Het is alleen nachtopvang en dan staan ze alsnog overdag op straat', aldus een woordvoerster van de vluchtelingen. Ook is er volgens haar te weinig plek om alle Vluchtgaragebewoners onder te brengen. Van der Laan zei vorige week dat desnoods opvang wordt gezocht in andere gemeenten.

'Lapmiddel'
'Een lapmiddel', vinden de asielzoekers, verenigd in We Are Here. 'Het is alleen nachtopvang, dus overdag moeten we op straat zwerven.' Hun verzoek om in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun thuisland, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen.  'Iedereen is hier de kluts kwijt', zegt een woordvoerster. De groep, vooral mannen, is niet van plan om weer naar een nieuw te kraken pand te zoeken. 'Ze staan nu op straat en dat willen ze laten zien.' Waar ze naartoe gaan, weten ze niet.