Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Pand in West gekraakt voor asielzoekers Vluchtgarage

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 01.21 uur

De voormalige bewoners van de Vluchtgarage hebben een nieuwe slaapplek. Er is woensdagavond voor hen een pand op de Van de Sande Bakhuijzenstraat in West gekraakt.

Op het forum Indymedia, waar veel berichten door krakers geplaatst worden, claimt een groep dat zij het pand voor de vluchtelingen gekraakt hebben. 'De zogenaamde Bed, Bad, Brood voorziening is geen echte oplossing, gezien het mensen slechts 's nachts opvangt en overdag alsnog dwingt op straat te leven. Dit pand is ook geen oplossing, maar voorziet hen in ieder geval in iets meer dan dat hen nu door de overheid aangeboden is.' 

Een woordvoerder van de vluchtelingen kan bevestigen dat ze naar het pand zijn vertrokken, maar weet niet wie ze heeft geholpen om binnen te komen. Het gaat om een oud kantoorgebouw dat herontwikkeld moet worden tot 'CareDock, een bruisend centrum waar zorg en educatie hand in hand gaan', zo valt te lezen op de website van het adviesbureau voor zorgvastgoed ABVZ. 

Uitrusten
Even daarvoor was de groep nog in het Vondelpark om even op adem te komen. 'We zijn hier een beetje aan het eten en ook relaxen, want we hebben nergens om heen te geen, we hebben nergens om te slapen', legt een van de mannen uit. 'Daarom zijn we hier in het park, om een beetje uit te rusten'. Tegen 19.00 uur zijn ze naar het pand bij de Sloterplas vertrokken. Het lijkt erop dat ze tot op het laatste moment niet wisten dat ze hier de nacht door konden brengen. 'Vanavond zijn we hier, na het eten weten we nog niet wat we gaan doen, waar we heen gaan', vertelt een van de vluchtelingen. 

Waarschijnlijk gaan ze donderdag weer terug naar de Stopera voor een sit-in

Jelle de Gee