Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] De Vondelvuilnisbelt: het was weer lekker weer gisteren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 14.37 uur

Het was druk in het Vondelpark gisteren vanwege het lekkere weer. Gisteravond was dat goed te merken, want het park bleek wederom veranderd in een vuilnisbelt.

'Het lijkt wel of het ze niks kan schelen. Er worden overal barbecues neergezet, het gras gaat kapot. Het is afschuwelijk, het ziet er niet uit', zegt Janine Geijsen van de Vrienden van het Vondelpark. Volgens haar heeft de gemeente flink bezuinigd op het onderhoud van het park, maar is er ook minder geld om preventief op te treden tegen de rommelmakers. Afgelopen week vertelde Paul Slettenhaar van het stadsdeel Zuid al, dat door de bezuinigingen het Vondelpark voorlopig vies zal blijven.

Zie ook: Paul Slettenhaar: 'Reken erop dat het Vondelpark vies blijft'

Ook Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation kijkt met verbazing om zich heen als hij tussen alle troep in het park doorloopt. 'Bizar veel troep gewoon. Ik ben echt geshockt. Toen ik hier aankwam dacht ik: allemachtig wat veel rotzooi laten mensen achter'. Dagevos vertelt dat het vuilnis dat hij aantreft wel een goede afspiegeling is van wat er normaal in de stad rondslingert. Plastic flesjes, lege blikjes, alleen is het in het park nu wel extreem geconcentreerd.

Zie ook: PvdO na rotzooi Vondelpark: Verdubbel boetes zwerfafval

Bezoekers van het Vondelpark genoten gisteren vooral van het lekkere weer en de gezelligheid: 'We zijn lekker aan het barbecueën, topdaggie. Red-cuppie erbij, drankie, muziek, je kent het wel', vertelt een bezoeker. Op de vraag of hij zijn troep na afloop ook gaat opruimen zegt hij: 'Hoe kan je het opruimen? Heb je de containers gezien hier? Daar kan toch niets meer bij, hoe kan je het opruimen dan?'.

De Vrienden van het Vondelpark zijn op zoek naar twintig bedrijven of scholen, die de komende zomer een vrijdagmiddag willen helpen om het park op te ruimen. Aanmelden kan via de website van de organisatie.