Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Aalbersberg: 'Politie niet over de schreef bij ontruiming Maagdenhuis'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 23.59 uur

Volgens politie-hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg is de politie niet te ver gegaan bij de ontruiming van het Maagdenhuis, afgelopen zaterdag. Volgens studenten zou er bij die ontruiming veel geweld zijn gebruikt door leden van de Mobiele Eenheid.

Die kritiek wordt door Aalbersberg weerlegt in het AT5-programma Het Verhoor. 'Soms wordt er geweld gebruikt. En het is nooit leuk om te zien. We kiezen ervoor om met veel politiemensen te zijn om het zo klein mogelijk te houden en proportioneel en subsidiair geweld toe te passen', laat de politiechef weten.  
 
'De ontruiming van het Maagdenhuis ging stapje voor stapje', gaat Aalbersberg verder, 'Eerst gaat een wijkagent vragen of de demonstranten het pand willen verlaten. Dan hebben we nog een vredeseenheid, agenten met platte petten, die naar binnen gaan. Mensen kiezen er zelf voor om aan de oproep om te vertrekken geen gehoor te geven'. 
 
Op de vraag waarom de studenten niet voor het Maagdenhuis, dus buiten, door mochten demonstreren, antwoordt Aalbersberg dat er ruimte gecreëerd moest worden. 'Toen vonden er incidenten plaats. Als er bijvoorbeeld een agent wordt geslagen, dan moeten we iemand aanhouden. Als mensen zich tegen die aanhouding verzetten, dan moeten we daarbij soms geweld gebruiken'. 
 
Arrestaties
Uiteindelijk worden er negen studenten opgepakt. Daarmee doet de demonstratie denken aan een protest op 13 maart, toen er twee demonstranten werden opgepakt voor het in brand steken van het standbeeld Het Lieverdje op het Spui. Later op de avond werd er geprotesteerd bij het politiebureau in de Beursstraat.  
 
Ook dat protest werd volgens de studenten met te veel geweld uiteengeslagen door agenten. Het incident leidde tot stevige discussies in de gemeenteraad. Volgens Aalbersberg heeft het protest in de Beursstraat invloed gehad op de politie-inzet van afgelopen zaterdag: 'Als we meer mensen inzetten, dan kunnen we het geweld beheerst houden. We hebben hier drie ME-pelotons ingezet'.
 
Bekijk hier de hele uitzending van Het Verhoor.
Jos van Zetten