Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Tien en drie jaar cel voor 'voodoomoord' Weespertrekvaart

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 april 2015, 17.08 uur

De rechtbank heeft Sakuntala J. en Hans van A. veroordeeld tot respectievelijk tien en drie jaar cel voor hun aandeel in de moord op Soerenderpersad (Soentje) Birtantie. Het OM had twee weken geleden nog tien jaar celstraf voor beide verdachten geëist.

Een 55-jarige vrouw, uit Almere krijgt tien jaar cel voor doodslag. Een zeventigjarige man, ook uit Almere, gaat drie jaar de cel in, voor medeplichtigheid aan doodslag.

Het slachtoffer was de broer van de ex-vriend van de hoofdverdachte. Zijn lichaam werd in juni 2011 gevonden in de Weespertrekvaart. Hij bleek gestikt door geweld of door verdrinking, of een combinatie. Een paar dagen eerder hadden getuigen gezien hoe de vrouw en de man met het slachtoffer langs de vaart waren. De vrouw duwde een bewegingloos lichaam in het water. De oudere man keek toe.

Later verklaarden de twee dat ze geen geweld hebben gebruikt, dat de man opeens in het water lag en dat ze hem daar levend hebben achtergelaten. Dat gelooft de rechtbank niet.

Voodoomoord
De zaak is bekend komen te staan als de voodoomoord, omdat bij het lichaam van het slachtoffer ook een doek werd gevonden met allerlei spullen, waaronder een kokosnoot, een handspiegeltje en zaden. Later bleek echter dat wraak op de familie van het slachtoffer het motief van de daders was.

Invloed
Tijdens de zaak is gebleken dat de oudere, wat naïeve man al langer onder invloed stond van de dominante en manipulatieve vrouw. Zij was mogelijk kwaad over een verbroken relatie met de broer van het slachtoffer. Eerder dacht justitie dat wraak op de familie van haar ex-vriend misschien wel het motief was.

De tien jaar voor de vrouw was gelijk aan de eis. De officier van justitie had ook tien jaar cel geëist tegen de zeventigjarige man.