Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Actiegroep We Are Here: 'Illegalenakkoord lost niets op'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 april 2015, 16.00 uur

Het akkoord dat VVD en PvdA woensdag sloten over de opvang van illegalen, lost het probleem niet op. Veel afgewezen asielzoekers kúnnen niet terugkeren, bijvoorbeeld omdat ambassades van de landen waar ze naar terug moeten, niet meewerken.

Dit stelt We Are Here, de actiegroep die zich inzet voor onder meer de vluchtelingen die in de Vluchtgarage hebben gezeten. Het akkoord is volgens We Are Here dan ook 'een typisch product van partijen die de ogen sluiten voor de realiteit van de asielpraktijk'.

Lees ook: Akkoord over tijdelijke bed, bad en brood-opvang voor uitgeprocedeerden

De actiegroep stelt tevens dat de uitspraak van de Europese Commissie voor Sociale Rechten 'heel helder' is: er mogen geen voorwaarden, zoals tekenen voor terugkeer, worden gesteld aan opvang.

'In strijd met Europa-recht'
Amnesty International wijst erop dat het comité heeft geoordeeld dat de Nederlandse overheid moet zorgen voor geschikte voorzieningen, zodat de menselijke waardigheid niet wordt geschaad. 'Deze uitspraak is niet voor meerdere uitleg vatbaar. Toegang tot voedsel, water, kleding en een veilige plek om te slapen zijn minimumvereisten om te kunnen overleven', aldus Amnesty.

'Door slechts tijdelijk, en onder voorwaarden, opvang te bieden handelt Nederland in strijd met de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten en daarmee in strijdt met het Europees Sociaal Handvest en andere internationale verdragen zoals het Internationaal Verdrag inzake Economische Sociale en Culturele Rechten.'