Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Yoeri Albrecht: 'Veiligheid Deense cartoonist heeft lieve duit gekost'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 mei 2015, 21.28 uur

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, heeft lang getwijfeld over de komst van de Deense cartoonist Kurt Westergaard naar zijn debatcentrum. 'Uiteindelijk heeft de inhoud de doorslag gegeven. De Balie is een vrijplaats waar ideeën uitgesproken moeten kunnen worden', zegt hij tegen AT5.

'Een samenleving verdort en versteent als je niet in staat bent om met elkaar in gesprek te gaan over een nieuwe en oude ideeën. Zo'n samenleving komt stil te staan en dat is in dit geval echt achteruitgang', legt Albrecht het belang van de komst van de cartoonist uit. Volgens de directeur van De Balie staat Westergaard in dit geval voor het vrije woord. Al eind 2014 ontstond het idee om de met de dood bedreigde tekenaar van de omstreden Mohammed-cartoon, waarop de profeet wordt afgebeeld wordt met een bom in zijn tulband, naar de stad te halen.

'Veiligheid kostte een lieve duit'
Er waren veel veiligheidsmaatregelen nodig. 'Burgemeester Eberhard van der Laan heeft ons op de best mogelijk wijze gesteunden ook de politie doet heel erg veel, dat heeft een lieve duit gekost'. Albrecht wil, op verzoek van de politie, niet vertellen welke maatregelen er precies zijn genomen: 'Dat maakt de organisatie van dergelijke activiteiten in de toekomst moeilijker'. Wel was bijvoorbeeld het café van het debatcentrum vandaag de hele dag gesloten en werd de komst van de cartoonist tot het laatste moment geheim gehouden.

Toch is het bezoek van de Westergaard alle maatregelen wel waard, volgens Albrecht. 'We moeten zijn lezing nog afwachten, maar wij proberen een plek te zijn waar het vrije woord gesproken kan worden door politici, kunstenaars, wetenschappers en journalisten, als dat die groepen al niet meer lukt, dan is dat heel erg'.

Zelfcensuur
Eerder, naar aanleiding van de aanslagen op satirisch weekblad Charlie Hebdo, gaf Albrecht aan soms zelfcensuur toe te passen, om het personeel van het debatcentrum te beschermen. Hij heeft het gevoel dat de veiligheid vanavond voldoende geborgd is: 'Als ik dat idee niet had, dan had ik een heel andere afweging moeten maken', zegt hij erover. 'We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Toch zitten er angstige kanten aan, er zijn mensen bij De Balie zich over zorgen maken over hun veiligheid. Dat begrijpen we en zij hoeven niet te werken vandaag'. 

Ook de bezoekers van het uitverkochte evenement kregen de keuze om hun kaartje weer in te leveren en dan hun geld terug te krijgen. Van dat aanbod had zaterdagmiddag nog niemand gebruik gemaakt. 'Ik krijg juist veel reacties van mensen die aangeven dat ze het juist nog interessanter vinden, nu Westergaard aanwezig is'.