Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Tweede Kamer verbiedt proeven met gereguleerde wietteelt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 mei 2015, 18.17 uur

Het kabinet mag gemeenten geen enkele ruimte geven om zelf wiet te telen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een motie van die strekking van het CDA.

Veel gemeenten, waaronder Amsterdam, willen experimenteren met de productie van hennep voor coffeeshops. Het kabinet is tegen die gereguleerde wietteelt.

In de Kamer stemden 75 leden voor de oproep van het CDA om de wietteelt te verbieden, 70 parlementariërs waren er tegen. Volgens het kabinet levert gereguleerde wietteelt geen bijdrage aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad en is dit niet verenigbaar met internationaalrechtelijke verplichtingen.

'Onvoorstelbaar'
Burgemeester Van der Laan zegde in november toe om te willen lobbyen voor een experiment met gereguleerde wietteelt. De Amsterdamse fracties van D66 en GroenLinks willen al langer dat de gemeente start met het kweken van wiet. D66-leider Jan Paternotte noemt het besluit van het kabinet dan ook 'onvoorstelbaar'.

Onvoorstelbaar dat CDA & VVD politie liever op wietplanten laat jagen dan op zakkenrollers, overvallers en inbrekers.

— Jan Paternotte (@jpaternotte) May 19, 2015

In 2014 moest politie A'dam 486 keer uitrukken voor wietplantage. Kwart branden binnensteden komen door wietteelt. CDA/VVD, open die oogjes!

— Jan Paternotte (@jpaternotte) May 19, 2015