Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Galeriehouder heeft nu gesigneerd exemplaar Mein Kampf

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 mei 2015, 16.16 uur

Michiel van Eyck van de Totalitarian Art Gallery aan het Singel, heeft de hand weten te leggen op een wel heel bijzonder exemplaar van Hitlers Mein Kampf.

Van Eyck heeft sinds enkele dagen een exemplaar van het boek in zijn galerie liggen met een handgeschreven boodschap van Adolf Hitler op het voorblad, zo meldt Het ParoolDe galeriehouder nam het boek, een speciale rood-leren editie uitgevoerd met barnsteen en zilveren beslag, over van een Amsterdamse familie. 

Eerder al kwam Van Eyck in het nieuws omdat Mein Kampf in zijn galerie te koop was. Er werd aangifte tegen hem gedaan, maar de rechter oordeelde dat het verkopen van het boek van Hitler in dit geval niet strafbaar was. Het OM ging in hoger beroep. Deze zaak dient begin oktober. 

'Geen ideologische verspreiding'
'Hiermee wil ik nog eens benadrukken: ik wil geen ideologie verspreiden, dit is mijn handel. Ik verwacht niet dat dit bezit de uitkomst van mijn zaak zal veranderen; de inhoud is dezelfde als de andere exemplaren van Mein Kampf die ik verkoop, ' aldus van Eyck tegenover de krant.