Start van hoofdcontent
nl

Antifascisten willen Mein Kampf in beslag nemen als politie het niet doet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 mei 2015, 21.09 uur

De AFVN-Bond van Antifascisten eist inbeslagname van een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf dat sinds vrijdag in de Totalitarian Art Gallery aan het Singel ligt van galeriehouder Michiel van Eyck. Ook eist de bond sluiting van de galerie. De AFVN wil aangifte doen.

De politie liet weten dat er nog geen aangifte is gedaan. 'Het is bij ons bekend dat ze het er niet mee eens zijn dat het boek in de winkel ligt', aldus een woordvoerster. De AFVN liet weten het boek zelf in beslag te zullen nemen als de politie het niet doet. De politie zei desgevraagd dat de bond het boek niet in beslag kan nemen. 'Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal', aldus de woordvoerster.

Lees ook: Galeriehouder heeft nu gesigneerd exemplaar Mein Kampf

Vorig jaar liep een rechtszaak tegen Van Eyck wegens de verkoop van een exemplaar van Mein Kampf. De galeriehouder werd toen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep. Deze zaak moet nog dienen. Het OM wacht dit hoger beroep eerst af, zei een woordvoerder van het OM zaterdag.

Lees ook: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Van Eyck wil het gesigneerde exemplaar alleen tentoonstellen en niet verkopen. Volgens hem is het een zeldzame uitgave. Het boek zou afkomstig zijn uit een erfenis en was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van een Amsterdamse familie, die het aan Van Eyck verkocht. De editie is voorzien van zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler, die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP.