Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan blijft lobbyen voor wietteelt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2015, 20.42 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de gemeenteraad toegezegd dat hij zich in Den Haag hard zal blijven maken voor toestemming om in de hoofdstad een proef te houden met gereguleerde wietteelt. Het is volgens hem echter op dit moment juridisch onmogelijk om alvast met zo'n experiment te beginnen.

Lees ook: Amsterdam kijkt toch naar mogelijkheden gereguleerde wietteelt

Een meerderheid van de raad wil dat Amsterdam de wietteelt gaat reguleren. De gemeente zou dan bedrijven aanwijzen die legaal cannabis mogen telen, om zo onder meer de kwaliteit te garanderen en criminaliteit tegen te gaan. Van der Laan zegde de raad eind 2014 toe de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. De burgervader komt nu tot de conclusie dat het 'op dit moment niet mogelijk is om binnen de kaders van de wet te komen tot een experiment met gereguleerde wietteelt'.

Hij voegt daaraan toe dat ook andere gemeenten die conclusie trekken. 'Het is zonneklaar hoe er vanuit de Rijksoverheid over het onderwerp wordt gedacht. De minister van Veiligheid en Justitie is, evenals zijn voorganger, mordicus tegen.'

Vorige week stemde de Tweede Kamer in meerderheid voor een motie van het CDA. Daarin stond dat het kabinet gemeenten geen enkele ruimte mag geven om te experimenteren met gereguleerde wietteelt.