Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Vluchtgebouw verhuizen naar Noord

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 mei 2015, 18.20 uur

Voor de zoveelste keer verhuizen vrijdag uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep We Are Here naar een andere locatie.

Ze moesten rond het middaguur het zogeheten Vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat in West verlaten. Ze hebben een nieuwe tijdelijke plek gevonden in een loods van Schram Film Studio's op de Vlierweg in Noord. Het is niet bekend hoe lang ze daar kunnen blijven.

De 80 tot 85 illegalen waren vrijdag even na twaalven druk bezig om hun spullen uit het pand te halen. Binnen is het nog een puinhoop. Voor het pand staat een groepje beveiligers te overleggen met de politie.

Rond 14.30 uur liep de groep in een protestmars door de P.C. Hooftstraat. Ondertussen controleerde de politie de 'Vluchtloods' in Noord waar de asielzoekers voorlopig hun onderkomen van willen maken.Bed-, bad-, broodregeling
Voor het pand ligt een spandoek met de tekst 'BBB is politieke hypocrisie en dat hebben wij niet nodig'. Dit verwijst naar de bed, bad en brood-voorziening van de gemeente, waar de asielzoekers terechtkunnen. Ze willen dit niet omdat ze dan overdag op straat moeten bivakkeren. 'Ze willen een structurele oplossing', aldus de woordvoerster. 'Iedereen is bezig met terugkeer of het opstarten van een nieuwe procedure, maar alles duurt waanzinnig lang.'

De groep verbleef sinds augustus in het Vluchtgebouw. Ze verlaten het pand vrijwillig, na overleg met de eigenaar, omdat het gebouw wordt afgebroken. Een andere groep uitgeprocedeerde asielzoekers verblijft sinds half april in de zogeheten Vluchttoren, een ander kantoorpand in West.

De asielzoekers zwerven al 2,5 jaar door de stad van pand naar pand

Nachtopvang is geen optie en lost het probleem niet op. pic.twitter.com/NU3Xr8Fkf3

— ilhaam (@IlhaamAwees) 29 mei 2015