Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Belastingblunder gemeente: 'Iedere week weer nieuwe lijken uit de kast'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 juni 2015, 23.59 uur

Raadsleden van D66 en Partij voor de Dieren begrijpen helemaal niets van de belastingblunders die door de stadsdelen zijn begaan.

'Het is weer een bevestiging van het feit dat het goed is dat we de raadsenquête over de gemeentefinanciën hebben aangevraagd. Het lijkt wel of er elke week weer nieuwe lijken uit de kast komen', aldus raadslid Joyce van Heijningen van Partij voor de Dieren.

Lees ook: Amsterdam moet mogelijk miljoenen terugbetalen aan Belastingdienst

D66-raadslid Marcel van den Heuvel snapt ook niet hoe de blunder heeft kunnen gebeuren. 'Het is bijna onbegrijpelijk. Het zijn personeelsdossiers die niet op orde zijn. Ieder personeelslid, of je nou bij de gemeente werkt of bij AT5, moet een loonbelastingverklaring hebben. Dat hoort in het dossier te zitten. Bij controle is gebleken dat dat niet zo is. Bij andere diensten ook niet.'

'Dat dit soms bij kleine organisaties fout gaat kan ik nog begrijpen. Bij een organisatie als de gemeente Amsterdam moet dat toch gewoon op orde zijn. Daar moeten procedures voor zijn om dat zo goed als mogelijk op orde te hebben', aldus Van Heijningen.

Vandaag werd bekend dat uit controles van de Belastingdienst blijkt dat het betalen van omzetbelasting bij verschillende stadsdelen is fout gegaan. Ook het betalen van loonbelasting is niet goed gegaan. Volgens geruchten zou het om een bedrag van 2,9 miljoen euro gaan. De gemeente onderhandelt nog met de belastingdienst over het te betalen bedrag.