Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koper gevonden voor 'gemeentebordeel', maar nog onvoldoende prostituees

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 juni 2015, 11.43 uur

Er is een koper gevonden voor het inmiddels zogenoemde gemeentebordeel: vijf panden met in totaal 19 ramen op de Wallen, waar prostituees zelfstandig kunnen gaan werken. Het gaat volgens burgemeester Eberhard van der Laan om een 'partij van zeer onbesproken gedrag'. Genoeg sekswerkers, die hun eigen bedrijfje willen starten, zijn er echter nog niet.

In het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester wil Van der Laan nog niet zeggen wie de geïnteresseerde partij is. 'Het gaat om een sociale instelling die van zeer onbesproken gedrag is en een zeer grote portemonnee heeft', zegt hij erover. Tot de koop definitief is en de gemeenteraad geïnformeerd, wil Van der Laan verder niets zeggen over de partij. Begin dit jaar werd duidelijk dat de gemeente de mogelijkheid onderzoekt om een eigen bordeel te beginnen, om daarmee misstanden in de prostitutiebranche tegen te gaan.

Lees ook: Gemeente start onderzoek naar eigen bordeel

'Het idee is dat als we sekswerkers als zelf hun eigen bedrijf laten runnen, in hun eigen pand, dat je dan in elk geval van een flink aantal misstanden bevrijd bent, want ze hangen nu vaak aan de touwtjes van exploitanten', zegt Van der Laan erover. 'De gemeente en het College zijn er voorstander van om daarmee te experimenteren'. Die proef is wel aan voorwaarden gebonden, zo zal hulpverlener HVO-Querido de prostituees ondersteunen bij het opzetten van hun eigen bedrijf en moest er dus een onbesproken uitbater gevonden worden, die het pand wil aankopen. 

Nog onvoldoende geïnteresseerde sekswerkers
Die partij zal de ramen vervolgens verhuren aan de sekswerkers, zodat die hun werkzaamheden in het pand kunnen uitvoeren. Voldoende prostituees die dat willen, zijn er overigens nog niet gevonden. 'Er is een aantal dat heel enthousiast is en een aantal wil graag, maar heeft nog nooit iets gedaan dat op ondernemen lijkt', zegt Van der Laan erover. Daardoor gaat het niet lukken om het project al op 1 juli van start te laten gaan. Vermoedelijk zal dat 1 januari 2016 worden.

Tot die tijd zal er ook het nodige vertimmerd moeten worden in het pand, zo zal er onder andere een ruimte komen waarin seksuele handelingen aan invaliden verleend kunnen worden. Zodra het gemeentebordeel realiteit is, zal de gemeente op afstand streng toezien op het experiment, zo benadrukt Van der Laan. De gemeente is officieel geen partij in het bordeel.