Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Ontbreken zwembandjes Jaïro wekt verbazing

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juni 2015, 19.44 uur

De vijfjarige Jaïro, die twee jaar geleden verdronk, droeg tijdens het uitje naar het surfstrandje van IJburg geen zwembandjes.

En hij had geen zwemdiploma. Dit bleek vandaag in Amsterdam tijdens de rechtszaak rond zijn verdrinking.

De rechter las verklaringen voor van getuigen. Omstanders verbaasden zich over het ontbreken van zwembandjes bij het groepje kinderen dat op die noodlottige zomerdag onder toezicht stond van hun juf Jane van de buitenschoolse opvang (bso) en Stefano B., een neef van het slachtoffertje. Volgens de officier van justitie lieten ze de kinderen tot hun middel in het water spelen.

De begeleiders verklaarden dinsdag voor de rechtbank dat het nooit de bedoeling was geweest om met de kinderen te gaan zwemmen en dat zwembandjes tijdens het pootjebaden niet nodig waren. 'Zwembandjes kunnen ook het omgekeerde effect hebben, dat kinderen daardoor denken dat ze kunnen zwemmen', zei de eigenares van de bso.

Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat het slachtoffertje slechts een maand zwemles had gehad en tijdens die zwemlessen concentratieproblemen ondervond.

Diverse getuigen hebben verklaard dat de kinderen kort voor het incident steeds verder verwijderd raakten van hun begeleiders, tot 30 meter. Sommige omstanders wisten dat het aan de linkerkant van het strand gevaarlijk was, omdat het water daar plotseling diep wordt. Justitie verwijt het tweetal dood door schuld.