Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eis: werkstraf voor oppassers Jaïro

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2015, 14.15 uur

Het is Stefano B. en Jane V. aan te rekenen dat de vijfjarige Jaïro twee jaar geleden verdronk bij een surfstrandje op IJburg. Dat meent het Openbaar Ministerie.

De 23-jarige B., neef van het slachtoffer, en de 45-jarige kinderleidster V. hoorden vandaag allebei 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen wegens dood door schuld.

B. was die zomerse dag in 2013 met zijn neefje aangesloten bij het groepje kinderen dat onder toezicht stond van juf V. De kinderen van de buitenschoolse opvang mochten pootjebaden van V., maar niet zwemmen omdat ze geen van allen een zwemdiploma hadden. Toch gingen de kinderen verder het water in, terwijl de oppassers niet opletten. Dat de vijfjarige Jaïro daar verdronk, is aan hun roekeloosheid te wijten, stelde de officier van justitie.

Lees ook: Ontbreken zwembandjes Jaïro wekt verbazing

De twee zijn ernstig tekortgeschoten in hun toezicht, meent het OM, door de zes jonge kinderen zonder zwembandjes in het open water te laten spelen en zelf op zeker 40 meter afstand op het strand te gaan zitten praten. Op de plek waar de kinderen het water ingingen, gold ook nog eens een zwemverbod omdat het er gevaarlijk is.

Lees ook: Oppassers verdronken Jaïro (5) voor de rechter

Volgens het OM heeft niemand gewild dat het jongetje zou verdrinken en was er zeker geen boze opzet. Maar de dood van Jaïro was volgens de officier ook geen ongeluk waar niemand wat aan kon doen. 'Een kind is door verregaande onoplettendheid en onzorgvuldigheid van de verdachten, die niet anders te kwalificeren is dan roekeloosheid, nodeloos gestorven. Een straf is dan ook passend.' Justitie hield in de eis wel rekening met de omstandigheden. Een onvoorwaardelijke celstraf achtte de officier niet gepast.