Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen bij Amsterdamse agenten om mogelijk afschaffen nekklem

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 juli 2015, 19.50 uur

Veel agenten maken zich zorgen over het mogelijk afschaffen van de nekklem, een techniek om agressieve arrestanten onder controle te houden.

Dat blijkt uit een rondvraag onder Amsterdamse agenten door AT5. Zij zien de nekklem als een belangrijk middel om zich te redden uit gevaarlijke situaties. 'Als iemand heel hoog inzet qua geweld, dan zullen wij ook hoog in moeten zetten. Alleen wij moeten net een stukje verder gaan, want we moeten wel winnen', vertelt een agent die om privacyredenen anoniem wil blijven. 'Een nekklem wordt vaker aangelegd omdat het een makkelijke techniek is. Andere technieken die we geleerd krijgen, ik weet niet of ik wel capabel genoeg ben om die altijd goed toe te passen'.

Lees ook: Advocaat: 'Ook in Amsterdam man dood door nekklem politie' 

Fatale afloop
Het gebruik van de nekklem door agenten staat onder druk, nadat twee weken geleden in Den Haag de Arubaan Mitch Henriquez overleed toen hij door agenten met gebruik van een dergelijke klem werd overmeesterd. Ook in Amsterdam zou al eens een arrestant zijn overleden na gebruik van een nekklem, stelde advocaat Gerald Roethof donderdag. 

'Je vecht ook voor je eigen veiligheid'
Agenten met wie AT5 sprak gebruiken de nekklem om verdachten onder controle te krijgen. 'Je vecht ook voor je eigen veiligheid', stelt een agent. 'Als je een door gesnoven iemand voor je hebt die geen pijn voelt dan kan ik moeilijk alleen zijn handen vasthouden', vult een ander aan. Een derde agent; 'Als de nekklem er als laatste optie niet meer is, zou ik hem dan door zijn benen moeten schieten als de aanhouding niet lukt?'

'Andere technieken ook effectief'
Maar volgens hoogleraar Jaap Timmer van de VU kan het ook anders. 'Denk bijvoorbeeld aan een arm- of beenklem', stelt Timmer. 'Of fixatie. Als iemand héél erg zwaar verzet pleegt zou je ook over kunnen gaan op een hoofdklem'. 

Hoewel de nekklem de laatste jaren juist minder wordt gebruik, neemt de kritiek op de politie toch toe. 'Dat zou voort kunnen komen uit het feit dat het steeds normaler wordt om handelingen van agenten te filmen en te bekritiseren', denkt Timmer.