Stad

Rechter: ADM-terrein hoeft niet te worden ontruimd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 juli 2015, 22.06 uur

Bewoners van het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied hoeven niet te worden ontruimd. Dat heeft de rechtbank vanmiddag bepaald in een zaak die de eigenaren van het terrein hadden aangespannen.

Begin mei werden de bewoners gedagvaard met de eis om het gebied te ontruimen. De eigenaren zeiden een huurder te hebben die er een scheepsreparatiewerf van wil maken. De rechter achtte de plannen te vaag, de bewoners mogen voorlopig blijven.

De ADM is de laatste grote culturele vrijhaven in de stad. Het is een organisch gegroeid dorp waar 130 creatievelingen al meer dan achttien jaar wonen en werken. Hoewel de erven van Bertus Luske ze waarschijnlijk gewoon krakers noemen. De omstreden vastgoedman kocht het terrein van de Amsterdamsche roogdok Maatschappij in 1997, maar de plek werd al snel gekraakt. Waarop Luske eigenhandig probeerde het terrein te ontruimen.

Procedures
Luske werd in 2003 doodgeschoten waarna zijn erven de strijd rond het ADM-terrein overnamen. Om de zoveel jaar werd er geprocedeerd, maar tot nu toe altijd zonder resultaat.