Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jongeren na 'akkefietje' met Jan Roos: 'Het is hier géén Gazastrook'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 augustus 2015, 14.48 uur

Twee van de jongeren die dinsdagavond betrokken waren bij het incident met Geenstijl-journalist Jan Roos vertelden woensdagavond aan AT5 wat er volgens hen precies nabij het bewuste pleintje aan de Joos de Moorstraat gebeurde.

Roos deed dinsdagavond op Twitter verslag van de gebeurtenissen. Volgens hem werd hij door twaalf Marokkaanse jongeren belaagd. Ze zouden gewapend met stenen, stokken en ijzeren staven op hem af zijn gekomen, waarna Roos in de tegenaanval ging. 

Lees ook: Geenstijl-journalist Jan Roos aangevallen door groep jongeren in West

Later meldde Het Parool op basis van getuigenverslagen uit de buurt dat Roos een kapmes uit zijn auto haalde bij het incident. De journalist van Geenstijl stelde zelf tegenover de krant dat het om 'een knuppelachtig ding' ging.

Jongeren 
De 15-jarige O. en de 16-jarige M. waren naar eigen zeggen bij het incident betrokken. AT5 sprak woensdag met beide jongens.

Wat is er dinsdagavond gebeurd?
O. Er was een akkefietje met Jan Roos. Dat heeft de pers gehaald en wij willen ons verhaal doen.

En wat is dat verhaal?
O. Hij liet blijken dat wij begonnen en agressief deden, maar wij willen laten zien dat dat niet zo is. Het verhaal dat hij vertelt is heel anders dan ons verhaal. Hij heeft verteld dat hij gewoon achter ons aan ging rennen. Maar dit was niet zo, want hij had een dik kapmes bij zich. 

Hij zegt dat het iets anders was.
O. Ja, hij zegt dat hij een knuppel bij zich had. Maar wij hebben beelden en daaruit blijkt dat hij zegt ‘ik hak je kankerkop er af’ en dat kan niet met een knuppel.
abc5media_video_0

Jij hebt ook gezien dat het echt een mes was?
M. Ja, dat klopt. Hij trok het mes uit de kofferbak. 

Hoe groot was het?
M. Ongeveer een metertje, zo iets. Het was echt lang. Hij trok ‘m uit een hoes en toen begon hij ons een beetje te bedreigen. De buurtbewoners hebben het ook gezien…
O. … En die kwamen ook voor ons op. En die hebben dit ook gezegd tegen Het Parool. We willen vooral even duidelijk maken dat het hier géén Gazastrook is.

Roos stelde dat hij werd aangevallen door twaalf Marokkaanse jongens. En ook met stenen is belaagd en ijzeren staven.
O. Daar wil ik ook wel iets over zeggen. Hij zei dat hij met stenen is belaagd, maar ook dat hij niet gewond is geraakt. Ik bedoel. Als twaalf Marokkanen stenen op je gooien, dan moet ééntje je toch wel raken? Hij is niet van de Matrix dat hij al die stenen kan ontwijken. Ik bedoel, kom op nou zeg. Dat kan toch niet?

Toen je de berichten zag op Twitter. Wat dachten jullie toen?
M. Ik vond het echt belachelijk. Ik vond dat hij eigenlijk niet moest liegen. De politie heeft ook tegen hem gezegd dat hij aangifte moest doen. Hij weet dat hij zelf ook fout zat, dus vandaar dat hij geen aangifte heeft gedaan.

Jullie zouden wel willen dat hij aangifte gaat doen?
O. Wij wilden zelf graag aangifte doen vanwege het feit dat hij dat kapmes heeft getrokken. Buurtbewoners zagen dit, dus we hebben genoeg bewijs.

Gaan jullie dan aangifte doen?
O. Ja. Snel hopen we, met een ouder er bij. We willen gewoon duidelijk maken dat het verhaal wat hij heeft verzonnen niet waar is. Als je zoiets opschrijft, moet je ook gewoon aangifte doen. Toch?

Zouden jullie willen dat hij hier weer terugkwam?
M. Ja graag. Om even een hartig woordje met hem te spreken. Zonder kapmes dit keer graag.
O. Hij moet toch man genoeg zijn om in z’n eentje te komen en niet een verhaaltje te verzinnen op social media waarvan later blijkt dat het niet zo is. We hebben genoeg bewijs voor het feit dat hij een kapmes bij zich had. 
M. We waren ook maar met z’n vijven. Ik weet niet waar hij die andere zes zeven vandaan heeft getoverd. 

Waar gebeurde het nou precies?
M. Het gebeurde verderop bij dat huisje bij de parkeermeter. Z’n auto was geparkeerd achter een boom. En wij stonden aan de andere kant van de straat. Een vriend van ons wilde naar hem toe lopen om hem een paar vragen te stellen.

Wat voor vragen?
O. Hij wou een soort van interview houden. Bij PowNews ging Roos veel mensen interviewen. En dat wilden wij ook doen. Kijken hoe hij daarop zou reageren. En hij vond het blijkbaar niet zo leuk. Maar ja, dat is het vak, of niet?

Heb je nou wel een vraag gesteld aan hem?
O. Ja, we hebben gevraagd of we wat vragen mochten stellen over PowNews. En hoe vindt u het nou dat allochtonen steeds zo slecht in beeld komen? En ja, hij werd best wel boos.
M. Hij antwoordde heel boos van ‘ik stel de vragen hier’ en ‘als jullie nou niet opsodemieteren dan hebben jullie een probleem’ en vervolgens trok hij dus dat kapmes uit z’n kofferbak. We liepen toen een beetje terug, want we schrokken. Vervolgens begon hij heel luid te schreeuwen: ‘Ik hak jullie kankerkoppen er af’.

Voelden jullie je bedreigd?
O. Ja, ik zelf wel. Als iemand met een kapmes komt voel je je bedreigd. Maar ik bleef m’n mannetje staan. Ik laat me niet kleineren door iemand met een kapmes. Ik ben geen mietje.

En nu?
M. We zouden graag met ‘m in contact komen en even een hartig woordje spreken.
O. Wat ik écht wil is dat dit pleintje niet als een slecht plein wordt genoemd. Het werd 'de Gazastrook' genoemd. Dat slaat echt nergens op. Ik wil gewoon duidelijk maken dat we een leuk pleintje zijn.
M. Hij moet gewoon even langskomen.

NB:
In verband met de leeftijd van de geïnterviewden heeft AT5 na het afnemen van dit interview geen toestemming gekregen om het gesprek daadwerkelijk uit te zenden. Na het voorval sprak AT5 met Jan Roos. Dit gesprek is hier terug te lezen.