Stad

NL
V

Schimmige overnamegolf Zeedijk, stad staat machteloos

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 september 2015, 19.32 uur

Burgemeester Van der Laan maakt zich ernstige zorgen over de 'beperkte mogelijkheden' die de gemeente heeft om buitenlandse investeerders te controleren die tegen grote bedragen horecapanden aan de Zeedijk overnemen. Van de voornamelijk Egyptische kopten is volstrekt onduidelijk hoe ze aan het geld komen.

Horecapanden aan de Zeedijk blijken de laatste tijd erg gewild bij mensen met een Egyptische achtergrond, signaleert de gemeentelijke NV Zeedijk. De organisatie sprak onlangs in de Telegraaf de angst uit voor de terugkeer van 'fout geld' in het gebied. NV Zeedijk werd in de jaren tachtig juist opgericht om de buurt op te schonen van drugsdealers en straatprostituees door het opkopen van panden.

Lees ook: NV Zeedijk bezorgd om 'fout geld

De nieuwe eigenaren betalen bedragen die aanzienlijk hoger liggen dan de gebruikelijke prijzen. Die 'schimmige' buitenlandse investeringen, noemt burgemeester Van der Laan vandaag in het Parool een 'recente ontwikkeling'. 'Ik maak me zorgen over de beperkte mogelijkheden die het lokale bestuur heeft om buitenlandse investeringen in panden in de binnenstad te screenen. () Het verifieren van bedrijfsgegevens van bedrijven gevestigd in het buitenland en buitenlandse financieringen is een knelpunt. Toepassing van de wet Bibob biedt dan onvoldoende soelaas'.

'Een ingewijde bij de gemeente' is een stuk stelliger . Die noemt de ontwikkeling uiterst verdacht: 'de enige logische verklaring is dat er foute geldstromen achter de gevels lopen'. 

Overlast
Directeur Janny Alberts van NV Zeedijk sprak zich niet uit over de mogelijke herkomst van het geld, maar ziet al wel de gevolgen van de overnamegolf in de Zeedijk. 'Zo’n nieuwe ondernemer moet alles uit de kast halen om winst te maken en wordt dus bijna gedwongen om een extra tafeltje op straat te zetten of via een propper zijn zaak vol te krijgen. Overlast voor bewoners is het resultaat'.