Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bestuursvoorzitter AMC: 'We zien wel hoe lang de VUmc patiënten hier moeten blijven'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 september 2015, 18.57 uur

'Wij bereiden ons voor op de komst van een aanzienlijke groep patiënten van het VUmc', zegt Marcel Levi. 'Om hoeveel mensen het precies gaat, dat weet ik nog niet, maar het zal gaan om een vrij grote groep', aldus de bestuursvoorzitter van het AMC, dat plaats kan bieden aan 150 extra patiënten. 'Onze grootste zorg is het welzijn van deze mensen, die naast alle ellende die ze al hebben, ook nog moesten verhuizen'.

Eerder op de dag werden al enkele patiënten die acute behandeling nodig hadden én een aantal baby's en kinderen, overgebracht naar het ziekenhuis in Zuidoost, dat momenteel het enige traumaziekenhuis in de regio is. 'Het ging om een groep die niet stabiel is, zoals pasgeboren baby's'. De patiënten maken het naar omstandigheden goed. 'Het gaat prima met hen', zegt Levi. 'Het is natuurlijk schrikken, ook voor hun ouders, maar we proberen het goed op te vangen'. 

Het AMC verwacht in totaal zo'n 150 patiënten, meer of minder acuut, op te kunnen nemen. Het transport van deze mensen is inmiddels op gang gekomen. 'Wat heel erg helpt is dat het VUmc ook personeel meestuurt, want dat zal een belangrijke bottleneck zijn', zegt de bestuursvoorzitter, die nog niet weet wanneer de situatie weer normaal zal zijn. 'De zorg voor de patenten is nu het belangrijkst, hoe lang ze hier blijven, zien we wel'.

Lees ook: Overstroming bij VUmc; Onderzoeksraad naar het ziekenhuis

Bij het AMC zijn noodenergievoorzieningen overigens boven de grond gesitueerd, net als bij andere ziekenhuizen in de regio. Uit een rondgang van AT5 blijkt dat alleen het VUmc de ketelhuis én noodvoorzieningen in de kelder geplaatst hadden. Het AMC beschikt over een eigen energiecentrale op het ziekenhuisterrein en bij het BovenIJ, MC Slotervaart, Antoni van Leeuwenhoek zijn ketelhuis op de begane grond of een hoger gelegen etage gesitueerd. 

Eerder gaf bestuursvoorzitter VUmc Wouter Bos aan dat de plaats van deze voorzieningen zeker meegenomen gaat worden in een evaluatie van de problemen, die vandaag ontstonden. Door een lek in een waterleiding liep een deel van het ziekenhuis in Zuid onder water, waardoor patiënten geëvacueerd dienden te worden. 'Maar je weet nooit hoe dingen lopen als er zich een ramp voordoet. En dit is natuurlijk een kleine ramp', reageert Marcel Levi.