Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouders balen van nieuwe financiële blunders gemeente

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 september 2015, 19.25 uur

Wethouders Udo Kock van Financiën) en Arjan Vliegenthart van Armoede balen van de nieuwe financiële fouten bij de gemeente.

Gisteren werd bekend dat de gemeente dit jaar ruim acht ton aan foutieve betalingen heeft gedaan. Het gaat onder meer om facturen aan leveranciers die dubbel zijn betaald en geld dat per ongeluk twee keer is overgemaakt aan burgers. Zo kregen 86 burgers maar liefst twee keer de PC-bijdrage. 30 anderen ontvingen twee keer de zogeheten 'scholierenvergoeding'.

Bovendien ontvingen bedrijven 514.000 euro teveel. De gemeente is druk bezig om het geld terug te krijgen. Met veel bedrijven en particulieren zijn inmiddels afspraken gemaakt. De gemeente denkt 95% tot 100% terug te krijgen. In de gemeenteraad stelde Carolien de Heer van de PvdA raadsvragen. Zij wilde weten hoe het nou kon dat er opnieuw dit soort missers zijn gemaakt. Na eerdere fouten was namelijk al afgesproken dat er een zogeheten 'double-check' zou komen bij betalingen.

Lees ook: Nieuwe financiële blunder Amsterdam: 580.000 euro onterecht uitgekeerd

Wethouder Kock zei dat de gemeente alles op alles zet om dubbele betalingen te voorkomen maar moest erkennen dat er nog steeds af en toe fouten worden gemaakt. Volgens wethouder Vliegenthart, die verantwoordelijk is voor de scholierenvergoeding en de PC-regeling is het een 'punt van ongelooflijk grote zorg en aandacht.' Vliegenthart gaf toe er 'met de pest in zijn lijf' te staan. Op dit moment vindt er een raadsenquete plaats naar de financiele fouten bij de gemeente.

Amsterdam speelt weer voor Sinterklaas met foutieve betalingen aan burgers: Wethouder Vliegenthart: 'ik sta hier met pest in mijn lijf'

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) September 9, 2015