Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB helemaal klaar met graffitispuiters: kosten opgelopen tot 770.000 euro

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 september 2015, 19.12 uur

Het GVB is helemaal klaar met graffitispuiters die de metrostellen van het vervoersbedrijf bekladden. De kosten voor het verwijderen van de bekladdingen zijn inmiddels opgelopen tot bijna 770.000 euro. Het vervoersbedrijf roept de politie op om meer prioriteit te geven aan de besmeurde metro's..

'Het gaat gewoon ten koste van het OV in Amsterdam', reageert GVB-woordvoerder Eric Bosman. 'Wij willen die metrotreinen zo snel mogelijk schoonmaken, maar dat betekent dat we minder metro's in kunnen zetten in de dienstregeling. Dat betekent voor de reiziger kortere en vollere metro's.'

De metro's worden vooral beklad op de rangeerterreinen die allemaal wel extra beveiligd zijn. 'We hebben ook fors meer bewaking daar neergezet. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week cameratoezicht met bewegingssensoren. We doen er alles aan maar op de een of andere manier weten ze daar toch doorheen te breken', aldus Bosman.

Lees ook: Graffitispuiter krijgt stroomstoot tijdens vlucht voor politie

Deze week werden vier buitenlandse mannen veroordeeld tot het betalen van een forse boete en schadevergoeding nadat ze verschillende metrostellen hadden beklad. Ze kregen een boete van duizend euro per persoon. Ook moeten ze een schadevergoeding van ruim 21.000 euro betalen aan het GVB. Door deze flinke boete hoopt het GVB op een daling van het aantal besmeurde metro's. Ook roept het GVB de politie op om meer prioriteit te geven aan de bekladdingen.