Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Hek op Dam moet Celtic-fans afschermen van Ajax-supporters'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 september 2015, 22.27 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Een hek op de Dam moet er donderdag 17 september voor zorgen dat Celtic-fans niet in aanraking komen met supporters van Ajax. Dat blijkt uit een brief die onlangs aan Celtic-fans is gestuurd.

Ook mogen de Celtic-fans geen vlaggen aan kroegen hangen of vlaggen van andere clubs tonen. Daarnaast wordt de verkoop van alcohol rondom de Dam ingeperkt en worden supporters verzocht om verzoeken van de politie op te volgen. 

Er wordt nog onderzocht hoe de Celtic-fans vanaf de Dam naar de Arena zullen worden vervoerd. Gehoopt wordt dat een speciale metro de fans direct naar het stadion kan brengen. Celtic heeft 2600 kaarten van Ajax gekregen voor het uitvak, maar verwacht wordt dat er veel meer Schotse fans naar Amsterdam zullen reizen.

Een woordvoerder van de burgemeester laat in een reactie weten dat een hek op de Dam inderdaad tot een van de opties behoort om de risicowedstrijd in goede banen te leiden, maar dat de driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris, officier van justitie) hier morgen pas een besluit over neemt.

In november 2013 liep een confrontatie tussen Celtic- en Ajax-fans volledig uit de hand. De ME moest meerdere charges uitvoeren, waarna Celtic-supporters agenten met flessen en stokken te lijf gingen. Acht agenten raakten daarbij gewond, een agent werd bewusteloos geslagen.

abc5media_image_1