Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tijdelijke opvang voor 1500 vluchtelingen die aankomen op Amsterdam CS

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 september 2015, 13.44 uur

Amsterdam gaat op verzoek van het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, tijdelijke noodopvang inrichten voor asielzoekers. Dat maakte burgemeester Eberhard van der Laan zojuist bekend tijdens een bijeenkomst op het Museumplein. 'Het is een probleem dat ons allemaal aangaat. De gemeenteraad wil niets anders dan helpen', zei hij erover.

De opvang is voor mensen die zich hebben gemeld bij de vreemdelingenpolitie op het Centraal Station, zoals de afgelopen dagen regelmatig gebeurde, maar die vanwege de grote toestroom nog niet terecht kunnen in de centrale opvanglocatie in Ter Apel. 

De bedoeling is dat de gemeente de komende weken zo'n 1500 vluchtelingen zal opvangen. Tot de asielzoekers in Ter Apel terecht kunnen, zal de stad in onderdak, eten en drinken voorzien. De verwachting is dat de opvang morgen haar deuren opent en dan plek zal bieden aan de eerste 300 mensen. 

Lees ook: Eerste groep vluchtelingen per bus vertrokken vanaf CS

Leegstaande panden gezocht
De opvang is alleen toegankelijk voor vluchtelingen die zich op het Centraal Station melden. Zij zullen geregistreerd worden door de vreemdelingenpolitie. Het is niet bekend waar de noodopvang zal worden ingericht, gedacht wordt aan bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden of sporthallen. 

Van der Laan doet een oproep aan de vastgoedsector om lege panden beschikbaar te stellen. De tijdelijke maatregels die de stad neemt, komen bovenop de structurele voorzieningen waar de gemeente aan werkt, zoals een locatie voor langdurige opvang van asielzoekers en huisvesting- en scholingstrajecten voor vluchtelingen. 

Lees ook: Van der Laan over vluchtelingen: 'We hebben geen huizen in de aanbieding'

24 uur onbegrensd
Bij de bijeenkomst op het Museumplein was naast burgemeester Van der Laan ook minister Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aanwezig. Zij waren daar om de ideeën in ontvangst te nemen die tijdens 24uuronbegrensd, een publieksevenement in de Stadsschouwburg, afgelopen maandag, geformuleerd waren.

Tijdens dat evenement werd 24 uur lang aaneengesloten nagedacht over Europa in het jaar 2050 en wat zo'n Europa betekent voor de manier waarop we nu met vluchtelingen omgaan. Het ging bijvoorbeeld over thema's als migratie, opvang, werk, wonen en onderwijs. 

Lees ook: Stadsschouwburg denkt aanstaande maandag 24 uur over een onbegrensd Europa